Ga naar de inhoud
Reda N. en Oussama A.

7,5 en 4,5 jaar cel voor Syriëgangers, mede voor oorlogsmisdrijf

De Syriëgangers bij vertrek vanuit Turkije. Beeld © Olaf Koens

Syriëgangers Oussama A. en Reda N. zijn door de rechtbank veroordeeld voor respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. Volgens de rechter hebben ze tussen 2014 en 2016 meegedaan met de terroristische organisatie IS, hebben ze terreurmisdrijven voorbereid en in het geval van A. heeft hij zich schuldig gemaakt aan een oorlogsmisdrijf.

De twee mannen waren niet samen in IS-gebied. De strafeis tegen A. was 7 jaar en acht maanden, die tegen N. 7 jaar. De eis tegen A. was hoger omdat hij volgens het OM op een foto lachend had geposeerd met een gekruisigd persoon.

Lachend op de foto

Het OM eiste voor die oorlogsmisdaad acht maanden cel, maar de rechtbank rekende hem dat veel zwaarder aan. Ook werd A. aangerekend dat hij zich tijdens de strijd in Syrië had aangesloten bij een sniper-bataljon.

Syriëgangers
Lees ook:
Syriëgangers Reda N. en Oussama A. vast na aankomst op Schiphol

A. gaf toe dat hij op de foto stond, maar had er spijt van. Hij zei het onder druk te hebben gedaan, om zich te bewijzen als moslim. Hij ontkende dat hij deze foto zelf had verspreid of openbaar had gemaakt.

Humanitaire hulp

Beide mannen zeiden dat ze in het gebied waren om humanitaire hulp te bieden. "Daar gelooft de rechtbank niets van", zei de rechter.

De rechtbank sprak N. vrij van het ronselen van twee anderen. Dat kon niet bewezen worden. Beide mannen zaten in Turkije al 18 maanden vast, die maanden