40 graden op komst

'Het hitteplan werkt, en redde zelfs duizenden levens'

23 juli 2019 08:12 Aangepast: 23 juli 2019 08:27
Deze senioren zijn goed voorbereid op de warmte. Beeld © ANP

Het hitteplan bij tropische temperaturen blijkt goed te werken. Ouderen zijn soms zelfs beter beschermd en veiliger dan wanneer er geen hittegolf is.

In het verleden zijn er volgens de Volkskrant 'honderden, zo niet duizenden levens gespaard' omdat de hittemaatregelen werden ingesteld.

Minder mensen overleden

Tijdens de hittegolven tussen juli 2013 en juni 2015 gingen iets minder ouderen dood dan normaal. Tijdens die hittegolven was een hitteplan van kracht. Bij hittegolven in 2003, 2004, 2005 en 2006 stierven circa 3000 mensen meer dan in vergelijkbare weken zonder hittegolf. Dat blijkt uit een analyse door de krant van de sterftecijferstatistieken sinds 1995.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Correspondenten geven tips tegen de hitte: naar terras, winkelcentrum of Bretagne

De kans is groot dat in de loop van de dag het Nationaal Hitteplan wordt ingesteld. Het moet onder meer uitdroging en oververhitting voorkomen. Daarbij gaat het vooral om ouderen, baby's, chronisch zieken, bewoners van verzorgingshuizen en mensen die in een sociaal isolement leven.

40 graden

Het hitteplan werd 12 jaar geleden voor het eerst ingesteld. Donderdag kan de temperatuur volgens het KNMI oplopen tot rond de 40 graden en dat zou een Nederlands hitterecord zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anne vindt hitteplan overdreven: 'Bij ons is het 50 graden, dat is pas echt heet'

Het RIVM geeft een aantal concrete tips in het Hitteplan: 

  • Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Alcohol drinken is niet aan te raden. Neem altijd een flesje water mee.
  • Houd jezelf koel en blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Niet te veel bewegen, zeker niet tussen 12:00 en 16:00 uur. Doe boodschappen in de vroege ochtend of juist heel laat.
  • Houd je woning koel door op tijd de rolluiken dicht te doen en ventilators of airco aan te zetten. Zet ramen niet wagenwijd open, maar voor de ventilatie wel op een kier. Als het 's avonds koeler wordt, is het juist wel goed om de ramen open te zetten.
  • Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien hulp kunnen gebruiken.
  • De kracht van de zon is waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm jezelf dus tegen de zon.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat houdt het 'levensreddende' Nationaal Hitteplan precies in?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore