Schilfers en speeksel

Koop geen allergievrije katten of honden: 'Het is onzin en ze lijden veel'

22 juli 2019 16:41 Aangepast: 22 juli 2019 18:20
Een naaktkat, zoals de Sphynx, is niet hypoallergeen. Beeld © AFP

Heb je een allergie? Schaf dan geen naaktkat zoals de Sphynx of een hond als de Labradoodle of poedel aan. Deze dieren worden verkocht als 'hypoallergeen', maar dat is volgens wetenschappelijk onderzoek onzin. Daarnaast hebben ze vaak last van gezondheidsproblemen, omdat ze gefokt worden zonder bijvoorbeeld een vacht en snorharen.

Stichting Dier&Recht en de vakgroep allergologie trekken aan de bel. De artsen van de vakgroep allergologie zien steeds meer mensen die dit soort dieren aanschaffen op hun praktijk verschijnen. Ze komen binnen met hevige allergische verschijnselen en moeten uiteindelijk het dier weer de deur uitdoen. Waar de vakgroep zich vooral zorgen maakt om gezondheidsklachten, maakt stichting Dier&Recht zich kwaad over het laatste.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

En dan krijg je ineens een huisdier cadeau: 'Binnen twee weken was-ie dood'

Doorgefokt

En dat is niet het enige leed dat de dieren wordt aangedaan. De zogenoemde allergievrije katten en honden worden vaak flink doorgefokt, zegt dierenarts Kelly Kessen, die verbonden is aan Dier&Recht.

"Een kat zonder vacht is vatbaar voor huidaandoeningen, verbrandt snel en heeft het vaak koud", legt ze uit. "Doordat ze geen snorharen en vacht hebben, kunnen ze minder goed communiceren. Hun vacht zet niet uit en ze hebben geen snorharen die vooruit gaan staan als ze bang zijn. Katten kunnen niet goed zien van dichtbij en de snorharen en vacht bevatten kleine zenuwtjes waarmee ze de omgeving kunnen waarnemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Een huisdier om van je depressie af te komen? 'Een dier oordeelt niet'

Castratieplicht

"Een hond als de Labradoodle verhaart niet", vervolgt ze. "Daardoor zit hun vacht ze in de weg. Daarnaast worden ze verkocht met een castratieplicht. Volgens fokkers is dat om de hypoallergene lijn te behouden. Maar dat is onzin, want ze zijn dus al niet vrij van allergenen. Door die castratieverplichting is er veel inteelt en dat zorgt weer voor ziektes als epilepsie."

Uit onderzoek blijkt dat er in huizen met zogenaamd allergievrije honden en katten net zo veel allergenen worden gevonden. Veel mensen denken dat een allergie te maken heeft met het verharen van dieren, maar dat is niet waar.

Schilfers

"Het stofje waarvoor mensen allergisch zijn, wordt in het lichaam geproduceerd en dat wordt door sappen uitgescheiden", zegt Kessen. "Via de schilfers, urine, traanvocht en speeksel en die zijn ook bij hypoallergene dieren overal in huis te vinden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore