Brief aan Veiligheidsraad

Britten sturen brief aan VN: 'Ingreep Iran bij olietanker was illegaal'

21 juli 2019 07:57 Aangepast: 17 augustus 2019 12:09
Iran entert het schip. Beeld © AFP

De Britse tanker Stena Impero voer in Omaanse wateren toen het door Iran werd tegengehouden en in beslag genomen. Dat heeft Groot-Brittannië aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gemeld. Het gaat volgens de Britten daarom om een 'illegale interventie' door Iran.

"Het schip heeft recht van doorvoer in een internationale zeestraat zoals dat in het internationale recht staat. Dat vereist dat de doorreis niet wordt belemmerd en daarom vormt de Iraanse actie een illegale inmenging", schreven de Britten aan de Veiligheidsraad.

'Vijandige daad'

De Britse minister van Defensie Penny Mordaunt zei gisteren al dat het om een 'vijandige daad' ging. Het schip was volgens Iran vrijdag betrokken bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde hulpverzoeken.

Nederland heeft zich in de zaak solidair verklaard met de Britten. "Het is zaak dat Iran het schip en de bemanning snel vrijlaat", liet het Ministerie van Buitenlandse Zaken weten. 

'Goede gezondheid'

Het hoofd van de Iraanse organisatie voor havens en maritieme zaken verklaarde vandaag dat de 23 bemanningsleden van de tanker 'veilig en in goede gezondheid' zijn. De bemanning komt uit India, Letland, de Filipijnen en Rusland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore