Spoel je kranen door

Leonie (65) overleefde legionellabacterie maar net: vakantiegangers gewaarschuwd

19 juli 2019 16:19 Aangepast: 19 juli 2019 16:30
Spoel kranen en douches door tegen de legionellabacterie. Beeld © Archief

Een belangrijke waarschuwing voor vakantiegangers: spoel op vakantie én bij terugkomst thuis goed de kranen door. De kans op een legionella-infectie is groot als water langer dan een week stilstaat. Leonie Krooshoop (65) kwam in 2005 in aanraking met de bacterie, en overleefde dat ternauwernood.

In oktober 2005 nam Leonie Krooshoop nietsvermoedend een douche in een appartement in Frankrijk. Ze huurde het voor een week van een vriendin; in de twee maanden daarvoor was de woning onbewoond. ''Precies 1 week later begon ik mij koortsig te voelen'', herinnert Krooshoop zich. ''Mijn richtingsgevoel verdween en ik kon ook geen etenslucht verdragen.''

In coma

Enkele dagen later wordt de inmiddels in Nederland teruggekeerde Krooshoop 10 dagen lang in een kunstmatige coma gehouden. ''De koorts was zo hoog dat ze in het ziekenhuis vreesden voor mijn leven. Ik heb aan mijn huisarts te danken dat de symptomen van een legionella-infectie op tijd werden herkend. Het was kantje boord, maar ik heb het gelukkig overleefd.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

België speurt naar bron van dodelijke legionella-uitbraak

De legionellabacterie groeit het best in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Eenmaal genesteld in de longen veroorzaakt legionella vermoeidheid, flinke griep en longontsteking.

Omdat de ziekte als eerste werd geconstateerd bij een groep veteranen in de jaren 70, wordt een legionella-infectie ook wel veteranenziekte genoemd.

Sluipmoordenaar

De douche in Frankrijk was hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van Leonie's besmetting. Krooshoop: ''Dat is het gevaarlijke en frustrerende aan legionella: je proeft 't niet, je voelt 't niet, je ziet 't niet en je ruikt 't niet. Een sluipmoordenaar.''

Volgens cijfers van het RIVM raken jaarlijks ongeveer 550 mensen besmet met de bacterie. Waarschijnlijk komen er in werkelijkheid veel meer legionellabesmettingen voor, zegt Monique Bastmeijer van Stichting Veteranenziekte.

"Dat komt doordat niet iedereen met een longontsteking ook onderzocht wordt op veteranenziekte. Er is een onderzoek geweest in Nieuw-Zeeland waar ze wel iedereen met een longontsteking gingen testen, toen bleek het aantal legionallabesmettingen drie keer hoger uit te komen dan daarvoor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden bedrijven hebben lak aan legionellaregels

Doorspoelen

Reden voor ondernemersorganisatie Techniek Nederland om mensen op het hart te drukken om alle kranen en douches flink door te spoelen. Zowel op vakantie als bij terugkomst thuis. Volgens de organisatie lopen vakantiegangers namelijk een verhoogde kans op een legionella-infectie. Als kranen een week lang niet gebruikt worden, staat het water stil en loopt de temperatuur op. Dat bevordert de groei van legionella.

Daarom moet er goed gespoeld worden. Techniek Nederland raadt aan om de kranen een minuut te laten lopen, en de douche zelfs voor vijf minuten. Om verneveling te voorkomen kan de kraan en douchekop het best onder water in een emmer worden gehouden, of in een washandje worden verborgen.

Tips van Techniek Nederland:

  • Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen één minuut lang, de douches een aantal minuten langer.
  • Voorkom dat het water vernevelt: laat het water rustig stromen en houd de sproeikop onder water in een emmer.
  • Vergeet de tuinslag niet: spoel door als je hem niet dagelijks gebruikt.
  • Bubbelbaden, jacuzzi's en hot tubs regelmatig reinigen en ontsmetten.
  • Ook de kranen en douchekoppen op je vakantiebestemming goed doorspoelen bij aankomst.

Kijk hier voor meer informatie over maatregelen die je kan nemen tegen de legionellabacterie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`