Vijftig jaar geleden

Honderden miljoenen zagen eerste man op de maan: 'Mijn vader maakte me wakker'

20 juli 2019 08:34 Aangepast: 20 juli 2019 08:52
Vijftig jaar geleden zette Neil Armstrong de eerste stap op de maan. Beeld © NASA

"Mijn vader haalde me uit bed en ik weet nog dat hij zei: "Dit is iets historisch. Dit moet je nooit meer vergeten." Yvonne Koch was zes jaar. Ze zag live op televisie hoe Neil Armstrong de eerste mens was die een voet op de maan zette. 

Het is morgen precies vijftig jaar geleden dat dit gebeurde. Met haar keken naar schatting 530 miljoen anderen met haar mee. Ze zagen live op televisie in krakkemikkig zwart-witbeeld hoe Armstrong een sprongetje maakte terwijl hij zijn beroemde woorden uitsprak (That's one small step for a man, one giant leap for mankind).

Sensatie

Het was een even sensationeel als spannend moment. Het was lang niet zeker hoe het zou gaan. Zou Neil Armstrong wegzakken in de blubber? Of kon hij gewoon lopen? Wat zou hij daar gaan doen en hoe zou het landschap eruit zien? "Mijn vader was aanstekelijk enthousiast. Ik lette op alles, wilde er geen moment van missen", zegt Yvonne die toen zes jaar was. 

Ze reageerde onder een oproep van RTL Nieuws wie zich de maanlanding nog kon herinneren. Yvonne was bepaald niet de enige, het moment blijkt bij velen nog helder op het netvlies te staan. "Beneden in de woonkamer, met mijn ouders en mijn broer", weet Arco bijvoorbeeld nog. En Rob was drie jaar oud. "Waarschijnlijk is dit de oudste echte herinnering die ik heb."

Door het dolle heen

Anja Bijveld was acht jaar toen ze de landing zag. Ze logeerde op dat moment met haar broer bij haar tante, die door het dolle heen was. Vooral het moment dat ze naar buiten liepen en naar de heldere maan keken, staat in het haar geheugen gegrift. "Zo'n onwerkelijk gevoel. Toen ik de maan buiten zag, was ik er heilig van overtuigd dat ik ze ook daadwerkelijk daar zag lopen."

De maandlanding werd door honderden miljoenen mensen bekeken, zoals bij dit gezin uit Frankrijk. De maandlanding werd door honderden miljoenen mensen bekeken, zoals bij dit gezin uit Frankrijk.

Gien Wagenaar was tijdens de landing aan het kamperen in het Overijsselse Holten. Hoe ze het voor elkaar kregen, weet ze nog steeds niet. Maar een campinggast zorgde voor een televisie waardoor vijftien campinggasten naar de landing konden kijken. Zijzelf, toen 15 jaar, stond daar ook bij. "Die ontlading, die euforie. Iedereen juichte toen de eerste stap werd gezet."

Herstel

Anders was dat voor Ton Zomerschoe. Waar veruit de meesten positieve herinneringen hebben, leverde de maanlanding hem juist frustratie op. Hij lag in het ziekenhuis na een operatie zijn knie. Televisiekijken was uit den boze: het zou zijn herstel belemmeren. "Rust, ik moest heel veel rust houden", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

André Kuipers staat stil bij eerste maanwandeling

Hoezeer zijn ouders zijn best voor hem deden, hoezeer hij zelf smeekte: de televisie mocht niet aan. De maanlanding ging aan zijn neus voorbij. "De dokters wil was wet. Zo zonde vond ik dat. De dag erna praatte iedereen erover. En toen ik er uit nieuwsgierigheid naar vroeg, zei de dokter: focus jij je maar op je herstel.' Ik snap nog steeds niet waarom ze zo streng waren."

Uit bed

Yvonne Koch, die uit door haar vader uit bed werd gehaald, heeft de maanlanding veel teweeggebracht. "Als er nu iets speciaals gebeurt, haal ik mijn eigen kinderen ook uit bed. Een sterrenregen of een bloedmaan bijvoorbeeld. Maar ook bij tragische gebeurtenissen zeg ik hetzelfde als wat mijn vader tegen mij zei: vergeet dit nooit meer, want dit is belangrijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruimtetoeristen weer welkom op ruimtestation ISS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore