Aangestoken

Brand in Kyoto eist zeker 33 levens en tientallen gewonden

18 juli 2019 16:01 Aangepast: 18 juli 2019 16:12
Het pand na de brand. Beeld © AFP

Zeker 33 mensen zijn bij een brand in een animatiestudio in het Japanse Kyoto overleden, dat meldt de brandweer. Een man goot volgens getuigen een brandbare vloeistof in het pand en schreeuwde 'ga dood', schrijft de Japanse omroep NHK.

Naast de 33 doden raakten 36 mensen gewond. Het zou gaan om het dodelijkste misdrijf in Japan in bijna twintig jaar. In 2001 vielen 44 doden bij een brand in hoofdstad Tokio. Die was vermoedelijk ook het gevolg van brandstichting.

Dader in het ziekenhuis

Op het moment van de brand waren er ongeveer zeventig mensen aanwezig in het gebouw. De vermeende dader raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is nog niet verhoord.

Over het mogelijke motief is nog niets bekend. Het hoofd van Kyoto Animation zei volgens de omroep dat er recent mails met dreigementen waren binnengekomen. "Die waren gericht aan ons kantoor en de afdeling Sales en er stond in dat we 'dood' moesten", zei Hideaki Hatta. Premier Shinzo Abe reageerde onthutst op het incident. Hij bevestigde in een tweet dat sprake was van brandstichting. 

#PrayForKyoani

Een getuige vertelde dat hij in de buurt reed toen hij dikke rook zag. "Politiemensen hielden het verkeer tegen", vertelde de 47-jarige horecaondernemer.

Op sociale media spraken veel mensen hun steun voor de studio uit onder de hashtag #PrayForKyoani. "Het is verdrietig om te horen dat mijn favoriete studio die de beste anime maakte is afgebrand", twitterde iemand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore