Ga naar de inhoud
Extra straaljagers

Nederland koopt nog eens acht of negen JSF's

Een jsf. Beeld © ANP

Nederland koopt acht of negen F35-straaljagers extra. Het vorige kabinet had al besloten 37 JSF's te kopen. "En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de Navo ook verplicht." Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie.

"Binnen de Navo bungelen we qua uitgaven nog steeds onderaan", zegt ze tegen Trouw. Het exacte aantal vliegtuigen dat wordt aangeschaft, hangt volgens Bijleveld af van de koers van de dollar op het moment van aankoop.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: Nederlandse JSF's mogen kernbommen afwerpen

1,5 miljard extra

Ze worden betaald van de anderhalf miljard euro die het kabinet extra voor de krijgsmacht uittrok. Daarvan moet ook de 'uitbreiding van vuurkracht op land en zee en versterking van de special forces en van het cyber- en informatiedomein' worden betaald. Volgens RTL Nieuws-verslaggever Fons Lambie kosten de nieuwe toestellen rond de 90 miljoen dollar per stuk.

Deze prioriteiten werden door het ministerie eind 2018 al bepaald. Ook wil minister Bijleveld dat het personeel, de bedrijfsvoering, nationale veiligheid, kennis en innovatie een extra fnanciële impuls krijgen. "Volgend jaar hebben we een herijking van de defensienota. Dat moet rond de voorjaarsnota van 2020 klaar zijn", aldus de minister.

Dwars
Lees ook:
Dwars door JSF heen kijken: piloot kan het met helm van 4 ton