Dierenleed

Reisbureau stopt met verkoop tickets SeaWorld: 'Ons hart ligt bij welzijn van dieren'

16 juli 2019 15:09
Orka Tilikum, die in SeaWorld leefde en een trainer ombracht. Beeld © AFP

Virgin Holidays stopt met de verkoop van tickets voor SeaWorld. Het grote Engelse reisbureau kan zich er niet in vinden dat hier dieren in gevangenschap leven. Virgin heeft besloten geen parken meer te ondersteunen met dieren die uit de wildernis zijn gehaald.

"We willen klanten stimuleren om dit soort dieren in het wild te zien", zegt manager Joe Thompson in een verklaring. "Op een verantwoorde manier, waarbij het welzijn van dieren het belangrijkst is." Eerder stopte reisorganisatie Thomas Cook al met de verkoop van kaarten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Dolfinarium in financiële problemen: 'activisten jagen sponsors weg'

Circus

Er is al langer discussie over attracties als de Amerikaanse keten SeaWorld en het Dolfinarium in Nederland. In een veelbesproken uitzending van Rambam werd getoond dat de dolfijnen gedurende een groot deel van de dag in kleine bassins verblijven en dat de showbaden veel chloor bevatten. Dierenorganisaties riepen vorig jaar nog op geen schoolreisjes meer naar het zeezoogdierenpark te maken.

Want waar circussen met wilde dieren verboden zijn, worden er in het Dolfinarium wel circustrucs met wilde dieren gedaan. Dat is tegenstrijdig, vinden organisaties zoals Sea First Foundation en Bite Back. Verder wordt er verkeerde educatie gegeven over de behandeling van dieren, aldus de activisten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Protest bij Dolfinarium: dolfijnenshows moeten stoppen

Ethische afwegingen

In Nederland zijn tickets voor het Dolfinarium onder meer te koop via de ANWB. De organisatie voor verkeer en toerisme denkt er niet aan te stoppen met de verkoop van de tickets. "Bij ons is het geen issue", zegt woordvoerder Marcus van Tol. "Wij hebben groot respect voor iedereen die zich inzet voor natuur, milieu en landschap. Het dolfinarium doet ook onderzoek, laat mensen kennismaken met het zeeleven en heeft naar ons weten dierenwelzijn hoog in het vaandel staan."

"Wij zijn er ook niet op uit dat we onze leden de wet willen voorschrijven", vervolgt hij. "Zij zijn best in staat hun eigen keuzes te maken. We maken op voorhand geen ethische afweging in wat we wel en niet aanbieden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Geen orka-show meer bij SeaWorld

Intelligente dieren

Dylan Walker, CEO van de World Cetacean Alliance, zegt in een statement blij te zijn met de keuze van Virgin. "Walvissen en dolfijnen zijn complexe en intelligente dieren, waarvan de behoeften alleen in het wild vervuld kunnen worden. Als je ze wilt begrijpen, moet je ze in het wild gaan zien."

Door de documentaires The Cove (2010) en Blackfish (2013) ontstond er veel ophef over het houden van zeezoogdieren in gevangenschap. In de laatste gaat het over Tilikum, een orka die in SeaWorld Orlando in gevangenschap leefde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

SeaWorld stopt met fokken orka's

Kindvriendelijk imago

In 2010 doodde hij een trainer door haar tijdens een show onder water mee te slepen. Ondertussen probeerde het waterpark het kindvriendelijke imago van het beest hoog te houden. Volgens dierenorganisaties zijn een dergelijke daad en de scheve vin die Tilikum had duidelijke voorbeelden van hoe ongelukkig hij in gevangenschap was. Na alle kritiek besloot SeaWorld in 2015 met de shows te stoppen. Begin 2017 overleed het dier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore