Schedels aan elkaar

Siamese tweeling succesvol gescheiden door Brits team van 100 experts

16 juli 2019 12:44 Aangepast: 16 juli 2019 13:19
Safa en Marwa. Beeld © GOSH

Een bijzondere operatie in het Great Ormond Street Hospital in Londen. Een Siamese tweeling van 2,5 jaar is daar succesvol geopereerd. Safa en Marwa zaten met hun hoofden aan elkaar vast, maar artsen hebben de twee na meerdere operaties los weten te maken.

In de herfst, vorig jaar, kwamen de meisjes vanuit Pakistan naar het ziekenhuis in Londen. Het scheidingsproces duurde vervolgens vier maanden. In oktober vond de eerste operatie plaats, waarbij onder anderen neurologische en psychologische experts betrokken waren, radiologen en fysiotherapeuten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Al 18 jaar letterlijk onafscheidelijk: Sheneeva en Chenelva zijn de enige siamese tweeling van Nederland

100 experts

De operatie werd uitvoerig voorbereid. 3D- en virtual reality-ontwerpers maakten exacte replica's van de schedels van de tweeling, zodat de chirurgen de structuur van de schedels en aderen goed konden bestuderen. De operatie, die werd betaald door een particuliere donor, duurde in totaal maar liefst 50 uur. 100 experts bogen zich erover.

Een ingewikkelde behandeling dus, en bepaald niet zonder risico. De aderen in de schedel werden namelijk door de meisjes gedeeld. Daardoor voorzagen ze elkaar van bloed. Het verbreken van die verbindingen bracht het risico met zich mee dat er bij de ander geen bloed meer door de aderen zou stromen.

Tijdens de operatie. Tijdens de operatie.

Beroerte

"Het is heel moeilijk om op deze manier door het leven te gaan", zei chirurg Noor Ul Owese Jeelani hierover tegen BBC News. "Daarom wilde de familie graag dat de tweeling gescheiden zou worden." Volgens hem was de moeder, die eerder al zeven kinderen kreeg, goed op de hoogte van de risico's. De vader van de meisjes overleed toen zij zwanger was van de tweeling. Daarnaast was het team ervan overtuigd dat de kans op een succesvolle operatie groot was.

Toch ging het, tijdens de eerste operatie in oktober, bijna mis. Tijdens die ingreep werden de aderen van elkaar gescheiden. Dat werd Marwa bijna teveel. Haar hart begon onregelmatig te kloppen. Artsen gaven Marwa vervolgens een belangrijke ader, waardoor ze in leven bleef. Maar dit had tot gevolg dat Safa binnen 12 uur een beroerte kreeg, doordat de ader haar geen bloed meer gaf.

De tweeling na de operatie. De tweeling na de operatie.

Revalidatie

Tijdens de laatste operatie, op 11 februari, werden er schedels gemaakt van de botten van de tweeling. Alles verliep daarbij goed. Sinds 1 juli zijn de meisjes uit het ziekenhuis ontslagen. Ze wonen nu met hun moeder, opa en oom in Londen. Ze worden dagelijks bij hun revalidatie begeleid door fysiotherapeuten. "Afgezien van de vele uitdagingen die zij zullen krijgen, zijn we ervan overtuigd dat ze een gelukkig en actief leven gaan leiden", zegt het team in een verklaring.

Chirurgen Jeelani en Dunaway zeggen in een verklaring dat ze blij zijn dat ze de meisjes en hun familie hebben kunnen helpen. "Het was een lange en complexe reis voor ze. Ze hadden een rotsvast geloof in de goede afloop en daardoor konden ze de uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd aan. We zijn ongelooflijk trots op ze, net als op ons team."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`