RIVM onderzoekt teek

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe

14 juli 2019 21:20
De hyalomma-teek (rechts) naast een normale teek. Beeld © Lidia Chitimia-Dobler / Universiteit Hohenheim

In het Drentse Odoorn is hoogstwaarschijnlijk de hyalomma-teek aangetroffen. Deze teek is veel groter en sneller dan een normale teek, vertelt bioloog Arnold van Vliet.

De teek werd gevonden door Caroline Clement uit Borger. Zij vertelt bij RTV Drenthe dat ze vaak teken verwijdert bij haar paarden, maar dat ze gelijk zag dat deze anders was. "Hij was heel snel."

Van Vliet bestudeerde de teek en denkt inderdaad dat het om de zogenoemde hyalomma-teek gaat. "Het heeft vier kenmerken van een reuzenteek. Het is een grote teek, twee tot drie keer zo groot als een normale. Daarnaast heeft hij gestreepte poten, een van de duidelijkste kenmerken dat het om de hyalomma-teek gaat."

Razendsnel

Verder loopt de teek snel. "Normaal sjokt een teek, maar deze loopt heel snel over tafel. Ook zat de teek op een paard, wat een bekende gastheer van deze soort teek is. De grote teken die vorige maand in Duitsland zijn aangetroffen, zaten ook op paarden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om tropische 'reuzenteek' die kan overwinteren in Duitsland

De reuzenteek kan gevaarlijk zijn. "De hyalomma-teek kan de overbrenger zijn van het Krim-Congo-virus, een Ebola-achtige ziekte." Die ziekte verspreidt zich via bloed- en lymfebanen in het lichaam, leidt tot leverschade en is in sommige gevallen dodelijk.

Teek in onderzoek

Of het echt om de reuzenteek gaat, dat moeten de NVWA en het RIVM nog bevestigen. Die instanties hebben de door Clement gevonden teek momenteel in onderzoek.

"Maar", stelt Van Vliet ons gerust, "we moeten niet meteen steigeren als het een hyalomma-teek blijkt te zijn. We weten namelijk nog niet of deze teek de ziekteverwekkers ook bij zich draagt. De reuzenteken in Duitsland hadden dat ook niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore