Minderjarige daders

Ouders vermoorde Romy, Savannah en Nick willen hogere straffen

14 juli 2019 08:07 Aangepast: 14 juli 2019 19:00
De ouders van Romy, Savannah en Nick. Beeld © RTL Nieuws

De moeder van de omgebrachte Romy (14) uit Hoevelaken is een petitie gestart voor hogere straffen in het jeugdstrafrecht. Ook de ouders van Savannah (14) uit Bunschoten en die van Nick (16) uit Assendelft steunen volgens haar de oproep. De kinderen werden in 2017 alle drie gedood door minderjarige daders.

"Wij als ouders hebben er onze missie van gemaakt de duur van de jeugddetentie omhoog te krijgen", schrijft Marion Nieuwburg bij de petitie. "Op dit moment is de jeugddetentie voor 12-14 jarigen een jaar, voor 16-18 jarigen twee jaar." De ouders willen een gevangenisstraf van minimaal twee tot maximaal vijf jaar voor minderjarigen die veertien zijn of ouder. Ook pleiten ze ervoor dat het strafrecht voor volwassenen sneller toegepast kan worden.

Lachertje

"Een straf van één of twee jaar is een lachertje", aldus Nieuwburg, die op Facebook mensen oproept de petitie te ondertekenen. "Dit doet geen recht aan het leed wat ons is aangedaan. Ouders hebben levenslang!" Nieuwburg wil de handtekeningen uiteindelijk aanbieden aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Inmiddels is de petitie al meer dan 1800 keer ondertekend.

Het CDA riep vorig jaar ook al op tot hogere straffen voor jeugdcriminelen. De partij ziet graag een verdubbeling van de straffen. "Daarnaast moet de manier waarop een jongere zich in de jeugdinrichting gedraagt, kunnen worden meegewogen door de rechter wanneer die beslist of de jeugdige langer in voorlopige hechtenis moet blijven", schreef het CDA destijds op de eigen site.

Opa

De petitie van de ouders van de vermoorde kinderen wordt ook gedeeld door de opa van Savannah. "We vinden allemaal dat de straffen voor zulke ernstige delicten (voor) jongeren veel & veel te laag zijn", schrijft Bort Beekhuis op Facebook. Volgens hem wordt onvoldoende rekening gehouden met de nabestaanden. "Voor de staat der Nederlanden tellen wij niet meer mee, waar maken we ons toch druk over, te bizar voor woorden, maar is de keiharde realiteit."

De 14-jarige Romy werd door een leeftijdgenoot gedood. Hem werd één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. Dat is de maximale straf die een jongere onder de 16 jaar kan krijgen. Ook in de zaak van Nick kreeg de destijds 15-jarige dader die straf opgelegd.

Maximale straf

De 17-jarige jongen die terechtstond voor de dood van Savannah kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Ook dat is de maximale straf die iemand van zijn leeftijd kan krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore