Ga naar de inhoud
Bijna 80 jaar vermist

Nieuwe poging om Nederlandse onderzeeër uit Tweede Wereldoorlog te vinden

De Nederlandse onderzeeboot Hr. Ms. O-13. Beeld © Wikipedia

Het lot van de laatste vermiste Nederlandse onderzeeboot uit de Tweede Wereldoorlog houdt nabestaanden al sinds 1940 bezig. Een expeditieteam gaat nu opnieuw de Noordzee op om te zoeken naar het gezonken wrak.

De zoektocht is onderdeel van een opruimexpeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon, meldt Trouw. Op meer dan twintig locaties tussen Engeland en Noorwegen wordt voor het eerst gedoken. Zondagmiddag komt het expeditieteam weer aan in Scheveningen.

''Nabestaanden willen hun vader of grootvader een laatste eer bewijzen'', zegt Jan Spoelstra (78), voorzitter Stichting Nabestaanden Onderzeeboten (SNO). Hij heeft het tot zijn missie gemaakt de laatste onderzeeboot te vinden. ''Het heeft natuurlijk iets spannends, maar voor de familie blijft het een tragedie.''

 

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse scheepswrakken van zeebodem verdwenen, minister Bijleveld diep geraakt

De Nederlandse Hr. Ms. O-13 voer in de nacht van 12 juni 1940 vanuit het Schotse Dundee richting Noorwegen om Duitse oorlogsschepen te onderscheppen. Daarna werd nooit meer iets van de bemanning vernomen. Aan boord waren 34 bemanningsleden, onder wie drie Britten.

Per ongeluk aangevaren

Over de oorzaak van het plotselinge zinken is weinig bekend. Het kan zijn dat de O-13 per ongeluk is gebotst met een Poolse onderzeeboot, die dachten een vijandige Duitse U-boot te hebben geraakt. Bij gebrek aan bewijs is deze theorie nooit bevestigd. 

In totaal zonken er zeven Nederlandse onderzeeboten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvan zijn er zes gevonden, de laatste in 2011.