Tweestrijd

Amerikaanse man Leeuwin Bloodworth: 'Morgen juich ik voor mijn vrouw'

06 juli 2019 10:00 Aangepast: 27 augustus 2019 11:12
Brandon en Dominique Bloodworth Beeld © Instagram: @leonthesynergist

Als trotse Amerikaan ben je tijdens de WK-finale morgen voor de Verenigde Staten. Tenminste, dat zou je zeggen. Voor Brandon Bloodworth ligt het allemaal net wat anders. Zijn Nederlandse vrouw Dominique is namelijk een van de Oranje Leeuwinnen. "Ik heb jarenlang gestreden voor mijn land, maar nu juich ik voor haar."

Enigszins verscheurd voelt hij zich wel, geeft hij lachend toe als hem wordt gevraagd wat het met hem doet. Maar Brandon vindt het vooral uniek en bijzonder dat de vrouw van wie hij zoveel houdt, het opneemt tegen het land waarop hij zo trots is. "Ik word zenuwachtig als ik er alleen al over praat", vertelt hij tegen RTL Nieuws. "Ik hoop zo dat we gaan winnen."

Oranje in Amerika

Met 'we' bedoelt hij Nederland, benadrukt de Amerikaan. Samen met zijn schoonouders tufte Brandon de afgelopen wedstrijden op en neer vanuit Horst aan de Maas naar Frankrijk. Hij is nog steeds onder de indruk van alles wat hij daar zag. "Zoveel Nederlandse fans, allemaal in een parade naar het stadion. Ik kon het niet geloven. Iedereen was zo uitgelaten en alles kleurde oranje!"

Brandon is zeker niet de enige die zijn Dominique supportert dit WK. Brandon is zeker niet de enige die zijn Dominique supportert dit WK.

Bij de familie van Brandon in Amerika was dat niet anders. Zijn ouders, vrienden en bekenden trokken ook allemaal een oranje outfit aan als samen werd gekeken naar de wedstrijden van Nederland. "Iedereen wilde Dominique zien spelen. Ze zijn daar ook enorm trots op haar."

Dat zijn Dominique de strijd aangaat met hun vaderland, was voor sommigen wel een dingetje, lacht Brandon. "Het blijven Amerikanen, maar ze houden stuk voor stuk van haar. Mijn familie ziet vooral een Bloodworth op het veld staan die de wereld laat zien wat we waard zijn."

Chatberichten

Dominique Bloodworth heette nog 'gewoon' Janssen, toen ze in 1995 ter wereld kwam. Haar eerste stappen op het voetbalveld zette ze bij RKSV Wittenhorst. Via die Limburgse vereniging kwam de verdedigster terecht bij het Duitse SGS Essen en topclub Arsenal. Sinds 2014 maakt ze onderdeel uit van de selectie van het Nederlands elftal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw van Oranje Leeuwin Spitse: 'Zij moet egoïstisch zijn, ik flexibel'

Als het even kan, steunt Brandon zijn vrouw langs het veld. Als het even kan, steunt Brandon zijn vrouw langs het veld.

Toen Brandon haar drie jaar geleden op het internet leerde kennen, wist hij nog niet dat ze een profvoetballer was. Daar kwam hij pas later achter. Niet dat het uitmaakte. Hij was al weg van haar voordat ze elkaar überhaupt ooit hadden gezien.

De eerste ontmoeting volgde namelijk pas na heel veel chatberichten. Toen Brandon met zijn beste vriend door Europa trok, kon een bezoekje aan Londen niet uitblijven. Daar sprak hij voor het eerst af met z’n toekomstige vrouw. "Ik was meteen onder de indruk, vanaf het moment dat ik haar zag", zegt hij met een brede glimlach.

Lange afstand

Wat volgde, was een langeafstandsrelatie: Brandon woonde in Amerika en zat ook nog lange tijd in Afghanistan om zijn land te dienen. Geen makkelijke tijd, maar Dominique sleepte hem er op alle mogelijke manieren doorheen. "Ik kreeg van haar elke maand een kalender met iedere dag een andere foto van ons twee. Zo kon ik aftellen tot het moment dat we weer samen zouden zijn."

Dominique Bloodworth en haar trouwe fans. Dominique Bloodworth en haar trouwe fans.

Zonder haar was zijn tijd daar een nachtmerrie geweest, zegt hij stellig. "Dominique heeft zoveel voor me betekend toen en daarom ben ik nu hier in Frankrijk. Zij steunde mij door dik en dun toen ik oorlog voerde, nu sta ik haar bij in haar jacht."

Wederzijds begrip

Dat de twee in het begin nauwelijks fysiek bij elkaar waren, heeft volgens hem nooit voor problemen gezorgd. Er was namelijk wel dagelijks contact via Facetime. En nog belangrijker, wederzijds begrip. "We vertegenwoordigden allebei ons land en deden iets dat groter was dan wijzelf. Daardoor begrepen we elkaar vanaf moment één en konden we het accepteren dat we niet elke dag samen konden zijn."

De liefde spat er vanaf. De liefde spat er vanaf.

Inmiddels zijn ze getrouwd en wonen meneer en mevrouw Bloodworth samen in Engeland. Voor zolang het nog duurt. Direct na het WK verhuist het stel namelijk naar Duitsland, waar Dominique een contract heeft getekend bij VfL Wolfsburg. "Het is altijd maar weer afwachten waar het voetbal van Dominique ons gaat brengen", verzucht hij. 

Hij vindt het niet altijd even makkelijk, maar Brandon ziet het als zijn taak om haar te ondersteunen zolang zijn Dominique voetbalt. Dat doet hij dan ook vol overgave. Zijn tijd komt daarna wel weer. Hij zou graag tandarts worden, ooit. "Nu ben ik nog in opleiding, maar later wil ik voor haar kunnen zorgen als haar voetbalcarrière eindigt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje Leeuwinnen leven ontspannen toe naar finale: 'Gewoon een wedstrijd'

Vaderland

Maar dat moment kan nog wel even duren, weet Brandon. Dus daarom voorlopig nog even alle focus op zijn vrouw, die morgen aantreedt tegen zijn vaderland. Hij heeft het er de afgelopen dagen vaak met haar over gehad. "Natuurlijk heeft ze er heel veel zin in. Ze ziet het vooral als een eer om de finale te mogen spelen. Helemaal tegen een land dat zoveel betekent voor het vrouwenvoetbal en voor mij."

Wie de strijd zal winnen? Brandon durft het niet te zeggen. "Het wordt spannend", besluit hij diplomatiek. Wel wil hij nog één keer benadrukken hoe hij erin staat. "Het is niet zo dat ik niet van Amerika houd. Integendeel. Ik heb mijn land jarenlang verdedigd en in elke andere competitie juich ik het hardst voor het Amerikaanse team. Maar morgen even niet. Dan ben ik voor mijn vrouw."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore