Ga naar de inhoud
Tweede Wereldoorlog

Nederlandse scheepswrakken van zeebodem verdwenen, minister Bijleveld diep geraakt

Minister Ank Bijleveld. Beeld © ANP

Twee gezonken Nederlandse onderzeeboten zijn plotseling verdwenen. De scheepswrakken lagen sinds de Tweede Wereldoorlog in Maleisië. Waar de onderzeeërs nu zijn is onbekend.

Afspraken tussen Nederland en Maleisië eerder dit jaar over bescherming van de wrakken maken de verdwijning extra wrang. Een team van Nederlandse en Maleisische experts ontdekte dat de scheepswrakken niet meer op hun plek lagen. Van een van de schepen zijn nog restanten aanwezig op de zeebodem, van het andere wrak is alleen nog de afdruk te zien.

De kans is aanwezig dat de scheepswrakken illegaal geborgen zijn om het ijzer te verkopen. Dat gebeurt vaker in de regio.

Laatste rustplaats

"Dit bericht raakt ons diep", zegt minister Bijleveld van Defensie. "Deze wraklocaties van de schepen zijn de laatste rustplaats van de opvarenden en vormen een plek van herinnering. De nabestaanden zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Ook is er afgelopen week uit respect voor de overledenen op beide locaties een herdenking gehouden door de leden van de expeditie."

2400 jaar oud scheepswrak gevonden: 'Alsof hij gisteren gezonken is'

01:12
Een unieke vondst in de Zwarte Zee eind vorig jaar. Archeologen hebben daar het oudste scheepswrak ooit gevonden, dat nog intact is. Vermoedelijk uit de 4e of 5e eeuw voor Christus. Het gaat om een Grieks houten vrachtschip.