Kapsels in Californië

Amerikaanse wet verbiedt discriminatie op afro's, dreadlocks en vlechten

05 juli 2019 19:01
Niet-Europese haarstijlen beschermd door een nieuwe wet in Californië. Beeld © ANP

Californië is de eerste staat in Amerika die discriminatie op basis van haarstijl te lijf gaat. Met een nieuwe wet mogen werkgevers en scholen bepaalde haarstijlen, zoals afro's, dreadlocks en vlechten niet meer verbieden.

De wet is voornamelijk bedoeld om niet-Europese haarstijlen in bescherming te nemen. Dat melden Amerikaanse media. Senator Holly Mitchell zegt de wet te hebben voorgesteld om 'te voorkomen dat gekleurde mensen slachtoffer worden van een eurocentrische visie op schoonheid en professionaliteit.'

Worstelaar met dreadlocks

De senator baseerde de wet onder andere op de gebeurtenis waarbij een zwarte worstelaar vorig jaar verplicht zijn dreadlocks moest afknippen van de scheidsrechter. Anders mocht hij niet meedoen aan de wedstrijd. De worstelaar won zijn wedstrijd alsnog, en de arbiter werd later op non-actief gesteld.

Ook een 6-jarige jongen uit Florida werd vanwege zijn dreadlocks benadeeld: hij mocht zijn school niet meer binnen. "Wanneer is genoeg ook echt genoeg?", vroeg de vader van de jongen zich af. "Het is belachelijk dat kinderen in 2019 niet naar school mogen vanwege hun haar."

Hokjes denken

Advocate Patricia Okonta ziet in de wet een belangrijke boodschap richting andere Amerikaanse staten. "Er zit een lange historie achter de vooroordelen over onze natuurlijke haarstijl. Het zou onhygiënisch en onprofessioneel zijn, en dat idee moet worden aangepakt. Iemand toestaan om haar te laten groeien zoals iemand dat zelf wil, zou moeten kunnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Discriminatie tijdens sollicitatieproces: 'Ik barstte in huilen uit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore