2 doden

Luuk bood vrouw onderdak na explosie Vlaardingen: 'Ze stond daar in haar pyjama'

05 juli 2019 13:05 Aangepast: 05 juli 2019 14:36
Er wordt onderzoek gedaan bij de woning. Beeld © Politie

Luuk Schakenraad (27) was vanochtend rustig thuis in Vlaardingen aan het werk, tot hij de ene na de andere politiewagen en brandweerauto voorbij hoorde razen. Bij een explosie in een flat verderop waren twee doden gevallen.

"Ik woon 100 meter verderop en kan de flat zien. Ik ben wel wat gewend, woon naast de A20, maar dit was wel heel dicht in de buurt", zegt Luuk. Hij ging kijken, en zag heel veel hulpdiensten staan. "Het staat hier helemaal vol."

Rook

Rond 9 uur kwam Luuk aan bij de flat. Er kwam rook uit de woning. "Maar ik heb geen vuur gezien, dat was snel uit denk ik." Wat er precies is gebeurd, weet hij niet.

Wel zag Luuk een vrouw staan in haar pyjama. Ze was geëvacueerd. Luuk besloot haar opvang te verlenen in zijn eigen huis. "Ze stond daar al 20 minuten. Er was wel opvang geregeld, maar ze dacht snel terug naar huis te kunnen. Hier kan ze nu even opwarmen, en wat eten en drinken. De politie zei al dat het wel tot in de middag kon gaan duren."

Bewoners nog niet terug

De vrouw is Moldavisch en spreekt niet erg goed Engels, zegt Luuk. Ze wil RTL Nieuws daarom liever niet te woord staan, maar vertelde Luuk wel dat ze wakker was geworden van een soort brandlucht. Ze viel vervolgens weer in slaap en werd daarna geëvacueerd. Een explosie hoorde ze niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee doden bij explosie in flatwoning Vlaardingen

Vooralsnog is het onduidelijk wanneer de bewoners van de flat terug kunnen. De politie doet onderzoek.

Gezin met kinderen

De flat in Vlaardingen is in zijn geheel ontruimd. De voorgevel van het huis waar de explosie plaatsvond is ingestort. Omwonenden hebben tegen RTV Rijnmond gezegd dat in het huis een gezin met kinderen woont dat erg op zichzelf is.

"Er moet wat aan de hand zijn. Dit gebeurt niet zomaar", zei een buurman tegen de regionale omroep.

Reactie burgemeester

De burgemeester van Vlaardingen bezocht de plek van de explosie. "Deze explosie is ingrijpend voor alle betrokkenen. Mensen zijn ontdaan. Geschrokken van de klap en geëmotioneerd over het feit dat hierbij twee mensen omgekomen", zei ze.

"We hebben met de hulpdiensten het gebouw laten ontruimen. Voor wie niet elders terecht kon, is er opvang in het stadhuis geregeld. Maar gelukkig heeft iedereen tot op heden en plek kunnen vinden om de dag door te brengen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore