Claudia de Breij

'Mijn lied voor de Oranje Leeuwinnen is herkenbaar voor elke vrouw'

03 juli 2019 16:52 Aangepast: 27 augustus 2019 11:18
Still uit de videoclip 'Zie Die Leeuwinnen' Beeld © Claudia de Breij

Zelf heeft ze nooit voetbalambities gehad, sterker nog: Claudia de Breij kan er niets van. Maar de Oranje Leeuwinnen inspireerden haar altijd al. Speciaal voor hen schreef ze 'Zie die Leeuwinnen', een klein liedje met een grote boodschap. "Het nummer gaat over zoveel meer dan voetbal."

Het doet haar echt veel, dat het Nederlands elftal haar lied heeft omarmd als h√ļn nummer. "Dat zij het draaien, dat is waar het me om ging. Dat voelt als een doelpunt scoren", zegt De Breij tegen RTL Nieuws. Filmpjes op social media laten zien hoe dat tot nu toe gebeurde na elke gewonnen WK-wedstrijd: met een hoop lol en bombarie.

Ze liep al langer met het nummer in haar hoofd, verklaart De Breij. In de aanloop naar het WK werd ze uitgenodigd om het team een peptalk te geven in Zeist. Bondscoach Sarina Wiegman vroeg haar ook wat te zingen. "Ze zei: een verhaal gaat naar het hoofd, muziek gaat naar het hart."

Niemand keek, toen jij helemaal alleen begon.
Niemand keek, niemand geloofde nog in wat jij kon.
Niemand keek, naar dat kleine meisje met die bal.
Niemand keek, maar jij wist het al.

- songtekst 'Zie Die Leeuwinnen'

En dus werkte De Breij het lied uit en bracht ze het voor het eerst ten gehore. De 'meiden' waren gelijk enthousiast, zegt de cabaretière. "Ze noemden het meteen 'hun nummer'. Toen vroegen ze of ik het op kon nemen voor in de kleedkamer. Dat heb ik uiteraard meteen gedaan", zegt ze trots.

Herkenning

Waarom zijn de Oranjevrouwen zo wild van haar liedje? "De spelers herkennen zich erin, vertellen ze me. Tegelijkertijd gaat het over zoveel meer dan voetbal. Ik denk dat alle vrouwen weleens het gevoel hebben gehad dat ze zich extra moeten bewijzen."

Het is iets van deze tijd om je daartegen te verzetten, zegt De Breij. "Wij vrouwen durven elkaar op te zoeken en te steunen daarin. Zusterschap, noem ik het maar." Meisjes- en vrouwenvoetbal heeft volgens haar een positieve uitwerking op deze verandering. "Het is toch fijn voor jonge kinderen om deze leuke, vrolijke, slimme, energieke veerkrachtige meiden als voorbeeld te hebben?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore