Ga naar de inhoud
128 doden per dag

Kanker blijft grootste doodsoorzaak: 'We zijn er nog lang niet'

Archieffoto. Beeld © iStock

Iedere dag gaan er in Nederland 128 mensen dood aan kanker. Het is net als de afgelopen jaren de belangrijkste doodsoorzaak in ons land, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Toch genezen steeds meer mensen van de ziekte. "64 procent overleeft het, maar dat betekent dus ook dat 36 procent nog altijd aan kanker sterft."

"Je kunt dus niet zeggen dat het echt goed gaat", zegt Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding. Het ultieme doel is duidelijk, en heel moeilijk haalbaar: "Dat er niemand meer hoeft te sterven aan kanker."

Steeds meer mensen krijgen kanker

Echt realistisch is dat doel niet, zegt Stubenitsky. "Maar we zijn wel op de goede weg. Toen KWF 70 jaar geleden werd opgericht, was de overlevingskans bij kanker nog maar 25 procent. Nu is die kans dus al gestegen naar 64 procent."

Misschien bemoedigende cijfers, maar Stubenitsky springt zeker geen gat in de lucht. "We zijn er nog lang niet", zegt hij. Er zijn zelfs steeds meer mensen die de ziekte krijgen. "We worden steeds ouder, en het is voor een groot deel een ouderdomsziekte."

Deze soorten kanker komen jaarlijks het meest voor:

  • Huidkanker: 18% (21.208 diagnoses in 2018)
  • Borstkanker: 13% (15.001)
  • Darmkanker: 12% (14.090)
  • Longkanker: 11% (13.262)
  • Prostaatkanker: 11% (12.646)

Bron: Nederlandse Kankerregistratie

Eén aspect van kanker is voor Stubenitsky heel belangrijk: kanker is niet één ziekte. Er zijn vele vormen, per vorm is de overlevingskans verschillend en er zijn meerdere behandelingen. Je overlevingskans na een diagnose prostaatkanker (89 procent), huidkanker (91 procent) of borstkanker (88 procent) is bijvoorbeeld al flink hoog. "Daar varieert de overlevingskans tussen de 80 en 90 procent." Maar ook daar weigert Stubenitsky voor te juichen: "Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Als 85 procent dat overleeft, sterven er nog altijd heel veel vrouwen."

Roken

Andere, vaak minder voorkomende soorten kanker, hebben vaak een veel minder goede prognose. Bij longkanker en alvleesklierkanker bijvoorbeeld is dat het geval. Je merkt er in eerste instantie weinig van en je hebt er weinig last van, zegt Stubenitsky. "Het is ook moeilijk te behandelen. Als de diagnose alvleesklierkanker wordt gesteld, heb je vaak nog maar drie tot zes maanden te leven."

Het terugdringen van longkanker moet de komende jaren lukken, vooral omdat mensen zelf daar veel aan kunnen doen. "86 procent van alle gevallen van longkanker is terug te leiden tot roken. Het is een open deur, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen."

Immunotherapie

Maar ook de genezing is de laatste jaren flink vooruit gegaan, zegt Stubenitsky. Neem immunotherapie, een manier waarop het afweersysteem wordt versterkt om kankercellen te bestrijden. "Dat is er de laatste jaren pas bijgekomen en is in ontwikkeling." We weten dus steeds meer en de verwachtingen gaan vooruit, maar kanker helemaal laten verdwijnen? Stubenitsky: "We moeten wel realistisch blijven. Dat gaat waarschijnlijk niet lukken."