Ga naar de inhoud
Jeukrups

Huilen, krabben en zelfs overgeven: heel Nederland zit onder de eikenprocessievlekken (fotoserie)

Harrie heeft het flink te pakken. Beeld © Eigen foto.

"Het is bij ons thuis niet te doen", reageert Didi Laarman op onze oproep op Facebook over de eikenprocessierups. "Ik heb zo hard gekrabd dat er blauwe plekken ontstaan. Mijn man heeft al twee weken hoestbuien en geeft over en ik heb een huilende zoon van 7 omdat zijn huid zo'n pijn doet. Er staan bomen vol nesten rond mijn huis."

Ze is niet de enige. Koorts, uitslag en natuurlijk bergen met jeuk. Zalfjes en medicijnen om de gevolgen van de eikenprocessierups tegen te gaan, zijn niet aan te slepen. "Ik ben er zelfs met de schuurspons overheen gegaan", reageert Shanna.

De reacties en de foto's geven het probleem met die verschrikkelijke rups feilloos weer: het is een drama. "Overal bulten", "Een opgezette keel", "Iedereen koorts." Het zijn reacties die meer dan eens terugkeerden. 

Bestrijding

Er moet ingegrepen worden, vinden velen. Didi Laarman wil dat er iets aan gedaan wordt. "De gemeente haalt alleen tot vier meter hoog weg, voor voetgangers en fietsers. Maar voor ons als bewoners is het jammer maar helaas." Ook artsen vragen nu om maatregelen. "Het zou heel goed zijn als gemeenten verplicht worden de rupsen te bestrijden", zegt milieuarts Henk Jans.

De overheid wil een kenniscentrum openen over de rups. Meerdere mensen hebben last van benauwdheid, luchtweginfecties, extreme jeuk en zere ogen en belanden soms zelfs op de huisartsenpost of in het ziekenhuis. 

Dat de rups zijn weerslag heeft op het dagelijkse leven van veel mensen, blijkt wel uit de foto's die jullie stuurden. Blijf vooral bij ze uit de buurt, hoe moeilijk dat ook soms is.

Enkele inzendingen op een rij:

Renata zit van top tot teen onder de bultjes van de processierups

02:02
Ze heeft alles al geprobeerd, maar de jeuk gaat niet weg.