Ziek door medicijnen

Gesjoemel met medicijnen: minister wil onderzoek

27 juni 2019 16:07 Aangepast: 27 juni 2019 16:44
Minister van Medische Zorg Bruno Bruins stelt een onderzoek in Beeld © ANP Foto

Apothekers die medicijnen aan patiënten meegeven die eigenlijk vernietigd hadden moeten worden. Het is een voorbeeld van hoe apothekers regelmatig de regels aan hun laars lappen vanwege het medicijntekort. Met alle gevolgen van dien. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg zegt dat er een onderzoek moet komen.

Negen artsen en apothekers vertelden aan de onderzoeksredactie van RTL Nieuws dat zij teruggebrachte medicijnen meegeven aan andere patiënten en bijvoorbeeld medicijnen die over de datum zijn toch meegeven. Dit doen ze om medicijntekorten op te vangen.

De minister gaat de betrokken artsen en apothekers niet op de vingers tikken, ook al overtreden zij de regels. "Ik vind het niet ideaal dat dit gebeurt, maar ik kan er wel begrip voor opbrengen", zegt minister Bruins. "Ik vind het heel goed dat artsen en apothekers dit aankaarten." Om een idee te krijgen hoe groot deze praktijken zijn, wil hij dat de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd en apothekersorganisatie KNMP de omvang van het probleem in kaart brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Ziek door medicijnen

Artsen en apothekers overtreden regels door medicijntekort

Oplossing medicijntekorten

De minister neemt dit signaal uiterst serieus: "We moeten onze stinkende best doen om medicijntekorten voor te zijn.” Op dit moment kijkt hij naar de mogelijkheid om de medicijnvoorraden te vergroten. Daar hoopt hij dit najaar meer duidelijkheid over te hebben.

“Ik denk dat we ook internationaal aan de bak moeten, omdat sommige medicijnen maar op één plek in de wereld worden geproduceerd. En dat vind ik erg kwetsbaar", zegt Bruins. "Op het moment dat er dan een vervuiling ontstaat of een stoornis in de productie: wat dan? Dan krijg je dit soort vragen als in dit onderzoek zijn aangegeven.” Minister Bruins wil dit onderwerp dan ook Europees op de agenda zetten.

Miniatuurvoorbeeld
Vraag en antwoord

Waarom zijn er enorme tekorten aan zoveel medicijnen?

Ziek door medicijnen

Van medicijnen hoor je beter te worden. Maar er gaat in Nederland veel mis, van medicijntekorten tot neppillen. Onderzoeksjournalisten Maaike Kempes en Meike van Roosmalen stellen misstanden met medicijnen aan de kaak. Wil jij iets melden? Contact opnemen kan via onderzoek@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore