30 jaar voor Mohamed H.

Omar L. en Hicham M. krijgen levenslang voor meerdere liquidaties

26 juni 2019 13:30 Aangepast: 27 juni 2019 11:10
De auto waarin een slachtoffer van de veroordeelden zat. Beeld © ANP

Omar L. en Hicham M. hebben een levenslange gevangenisstraf gekregen. Die uitspraak deed de rechtbank vandaag. De mannen van 29 en 25 jaar oud werden schuldig geacht aan betrokkenheid bij twee liquidaties en drie pogingen tot liquidaties.

"Het gaat om gruwelijke en uitzonderlijke misdaden", zei de rechtbank. De rechtbank achtte de liquidaties en de pogingen tot liquidatie allemaal bewezen en zei dat L. en zijn mannen dodenlijsten hadden. 

Poging in 2016

Omar L. was volgens de rechtbank de opdrachtgever, Hicham M. was de schutter. "Zij lijken gewetenloos. De dood van toevallige omstanders werd op de koop toegenomen." De rechtbank vindt de straf levenslang op zijn plaats omdat de twee zichzelf 'buiten de samenleving plaatsen'.

De twee werden veroordeeld voor de moorden op Chahid Yakhlaf en Eaneas Lomp. Yakhlaf werd eind 2015 vermoord in Kerkdriel, Lomp in november 2015. De liquidaties waren onderdeel van de onderwereldvete in die jaren in Amsterdam. Bij de aanslag op Yakhlaf raakten zijn broer en een derde persoon gewond. Een liquidatiepoging in 2016 mislukte, omdat het wapen haperde.

Mohamed H.

Mohamed H. kreeg 30 jaar cel, hij pleegde één moord volgens de rechtbank. Dertig jaar is de maximale tijdelijke gevangenisstraf, één stap erboven is levenslang.

Dani M. (41) werd veroordeeld tot 15 jaar cel. Hij zou alleen bij de moord op Lomp betrokken zijn geweest, door hem tijdens de bewuste nacht in de val te lokken. Tegen hem was 22 jaar geëist.

Startpunt

De dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, eind 2012, zou het startpunt zijn geweest voor het geweld van L. en de anderen. De broer van L. was toen een van de doden.

In een minuut: zo werkt een levenslange gevangenisstraf

Kun je nog vrijkomen als je een levenslange gevangenisstraf krijgt? Rechter Jan Moors legt het uit in één minuut.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore