Ga naar de inhoud
Zet de ventilator klaar

Zweten vannacht: zevende tropische nacht sinds metingen op komst

Slapen in de hitte. Beeld © Getty

Vannacht zakt de temperatuur in De Bilt vermoedelijk niet onder de 20 graden. Dat zou betekenen dat Nederland, sinds de metingen vanaf 1901, de zevende tropische nacht ooit ingaat.

De temperatuur ligt 's nachts wel vaker boven de 20 graden, maar tropische nachten worden gemeten in etmalen, legt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar uit. "Er wordt dus niet alleen gekeken naar de nacht, maar naar de hele dag. De temperatuur mag volgens de metingen 24 uur lang niet onder de 20 graden zijn geweest."

Opwarming aarde

Zo bezien is er sinds 1901 maar zes keer eerder een tropische nacht geweest. "Dan kan het bijvoorbeeld 's nachts 22 graden zijn geweest, maar overdag na een onweersbui 19 graden. Zo'n nacht telt dan niet meer mee."

Verontrustend is het dat vier van de zes tropennachten in de 21ste eeuw zijn geweest. "Dat komt overeen met het feit dat de aarde opwarmt."

Tank
Lees ook:
Tank van je auto niet helemaal volgooien met warm weer? 'Fabeltje'

Weekend

Morgen is het nog tropisch warm. Er worden maxima verwacht tussen 30 graden aan zee en 37 graden in het zuidoosten. In de nacht van dinsdag op woensdag gaat er een noordenwind waaien en koelt het in Nederland af naar 20 tot 25 graden. "In het weekend is het weer bijna of helemaal tropisch."