Ga naar de inhoud
Hittegolf

Denk aan daklozen met de hitte: 'Geef een flesje water of ijsje'

Dagcoördinator Mike ruimt met daklozen vuil op in Amsterdam-Noord. Ondertussen wordt er veel water gedronken.

Voor veel daklozen is deze hitte 'de hel op aarde', zegt Mike Slagmolen, die in een daklozenopvang werkt. "Ze kunnen niet even een supermarkt inlopen om een flesje water of ijsje te kopen." Daarom doet Mike een oproep om de komende dagen rekening te houden met mensen zonder een vaste verblijfplaats.

"Daklozen hebben het dezer dagen zwaar", zegt Mike, die als dagcoördinator bij de Amsterdamse daklozenopvang De Regenboog werkt. "Ze hebben geen huis waar ze schaduw kunnen opzoeken. Ze verschuilen zich in parken, maar de fonteintjes gaan bij aanhoudende droogte vaak uit. Dan hebben ze helemaal niets meer."

Zwerver
Lees meer:
Zwerver krijgt baan van voorbijganger: 'Mijn leven is totaal veranderd'

Raketjes

Als je toch de supermarkt inloopt, neem dan wat extra's mee, stelt Mike voor. "Neem in plaats van één flesje water, een sixpack mee. Dat draagt ook veel makkelijker. Een doos raketjes heb je voor een paar euro, dus deel er een paar uit."

Volgens Mike is het een vooroordeel dat daklozen niet op eten en drinken zitten te wachten. "Het is natuurlijk een feit dat een groot deel van de daklozen een verslaving heeft en dat die ook bekostigd moet worden. Daar hebben ze geld voor nodig, een croissant redt ze daarbij niet, dat zien wij ook. Maar als je het kunt missen, geef dan allebei: haal dan én dat flesje water en geef een euro."

Bewustwording

Mike plaatste zijn oproep op Facebook en 'schrok' van hoeveel enthousiaste reacties hij kreeg. "Ik werd er vanmorgen meteen op aangesproken, toen ik op mijn scootertje aankwam. Zowel buurtbewoners als daklozen reageerden enthousiast. We gaan vandaag de straten in Amsterdam-Noord schoonmaken als dagbestedingsprogramma. Dan gaan we ook even de Aldi in om sixpackjes te kopen en flesjes uit te delen. Dat zorgt ook weer voor bewustwording bij buurtbewoners."