Ga naar de inhoud
Ziek van de hitte

Lekker genieten van de zon? Deze mensen snakken naar verkoeling

Richard in het ziekenhuis. Beeld © Privéfoto

De komende dagen worden naar verwachting bloedheet. Voor de een goed nieuws, voor de ander minder. Richard van den Bosch heeft nog een trauma van vorig jaar. "Ik heb dagenlang binnen gezeten met een natte handdoek in mijn nek en mijn voeten in een teiltje."

De 45-jarige Richard heeft last van ernstig hartfalen, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Mijn hart pompt maar voor 20 procent, daardoor kan ik weinig. Die hitte is voor hartpatiënten eigenlijk niet te doen. Het enige wat je kunt doen, is voor een ventilator zitten."

Nationaal
Lees meer:
Nationaal Hitteplan van kracht voor grote delen Nederland

Energie

Dat doet Richard, die is afgekeurd vanwege zijn gezondheid, dan ook. Hij krijgt het benauwd zodra hij naar buiten stapt. "Mijn energie is al niet best vanwege mijn hart en met die hitte is dat nog veel erger. Ik ga alleen naar buiten om boodschappen te doen. Die doe ik 's ochtends vroeg."

Wat de situatie voor Richard nog heftiger maakt, is dat hij een 'vochtbeperking' heeft. "Ik mag normaal gesproken maar 1,5 liter per dag drinken en als het warm is 2 liter. Mijn hart kan het vocht niet goed verwerken. Bij andere mensen gaat dat in de benen zitten, maar bij mij achter de longen. Daardoor word ik nog benauwder."

Temperatuur
Lees meer:
Temperatuur vrijdag tussen 17 en 37 graden

Airco

Omdat Richard niet hetzelfde wil meemaken als vorig jaar heeft hij nu een airco besteld. "Ik kan niet wachten tot dat ding komt. Vrijdag wordt hij geleverd."

Ook Brigitte van Gasteren kan niet wachten totdat de dagen weer koeler worden. Niet alleen omdat ze zelf niet zo van hitte houdt, vooral vanwege haar dieren. Ze heeft drie honden, twee papegaaien, twee katten en een cavia. Vooral haar mopshondje Kwispel trekt de warmte slecht.

Schaduwplekken

"Ze heeft een kleiner neusje, dus heeft het sowieso al snel warm en benauwd", zegt ze. "Maar met deze hitte is het extra oppassen. De stoeptegels worden snel heet, dus ik laat de honden meestal om 6 uur 's ochtends uit. Daarna kunnen ze de tuin in. Daar heb ik schaduwplekken gecreëerd en staat een badje."

Voor haar honden heeft Brigitte koelelementen aangeschaft. "Ik heb een mat met koelgel erin. Daarnaast heb ik een halsbandje met koelgel aangeschaft voor Kwispel. Die beestjes hebben een andere warmteregulering dan mensen, dus je moet oppassen wat je doet. Het is gewoon zielig voor ze, alleen mijn chihuaha pincher, Turbo, is wel een zonaanbidder.

Van
Lees meer
Van koelvest tot zonnebrand: deze gadgets helpen jouw huisdier door de hittegolf

Heet huis

Femke Koopman heeft onlangs een huis laten bouwen in het gebied Oosterwold in Almere. "Het huis is gebouwd met veel glas op het zuiden, maar daardoor wordt het heel warm. Toen we thuiskwamen van vakantie, was het bij ons binnen 38 graden."

"We hebben nu alle ramen tegen elkaar opengezet", zegt Femke. "Dat helpt wel: het is 30 graden binnen. Dat is nog steeds niet erg koel, maar ik had van tevoren ook niet verwacht dat we het koel zouden kunnen houden met zulke temperaturen. Dit is wel net een beetje te veel van het goede; we willen nu een veranda aan het huis bouwen om meer schaduw te creëren."