Ga naar de inhoud
Extreem weer

Nationaal Hitteplan van kracht voor grote delen Nederland

Jonge baby's en ouderen zijn extra kwetsbaar. Beeld © ANP

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft zondag het 'hitteplan' afgekondigd voor grote delen van Nederland. Het gaat om de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg.

Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico's van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten. "Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico's met zich mee."

Wat
Lees meer:
Wat houdt het 'levensreddende' Nationaal Hitteplan precies in?

Extra aandacht

Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. "Ook baby's en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken'', aldus het RIVM.

Met het hitteplan treedt er een aantal maatregelen in werking, die vooral bedoeld is om mensen te alarmeren:

  • Er is een systeem waarmee de meest betrokken organisaties, zoals GGD en gemeentes, gewaarschuwd worden dat er waarschijnlijk een periode aankomt van vier of meer dagen boven de 27 graden.
  • Er gaat een algemene waarschuwing uit naar de bevolking als de kans op een dergelijke periode meer dan 90 procent bedraagt.
  • Er is informatiemateriaal beschikbaar met praktische aanwijzingen om een periode van aanhoudende hitte zo goed mogelijk te doorstaan.
  • Er wordt een beroep gedaan om te letten op mensen in de eigen omgeving die veel last ondervinden van de warmte.

Tips

Het gaat er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vooral om dat de zorginstanties zich goed voorbereiden. Uiteraard kunnen mensen zichzelf wapenen tegen de hitte. Het RIVM geeft deze tips: 

  • Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Alcohol drinken is niet aan te raden. Neem altijd een flesje water mee.
  • Houd jezelf koel en blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Niet te veel bewegen, zeker niet tussen 12:00 en 16:00 uur. Doe boodschappen in de vroege ochtend of juist heel laat.
  • Houd je woning koel door op tijd de rolluiken dicht te doen en ventilators of airco aan te zetten. Zet ramen niet wagenwijd open, maar voor de ventilatie wel op een kier. Als het 's avonds koeler wordt, is het juist wel goed om de ramen open te zetten.
  • Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien hulp kunnen gebruiken.

Ook de nachten blijven warm met rond de 20 graden. Het kan benauwd aanvoelen omdat er weinig wind is en de luchtvochtigheid hoog is, aldus het RIVM.