Opoffering

Vrouw van Oranje Leeuwin Spitse: 'Zij moet egoïstisch zijn, ik flexibel'

24 juni 2019 19:57 Aangepast: 27 augustus 2019 11:07
Sherida, Jolien en hun zoontje Jens. Beeld © Instagram: @sheridaspitse

Altijd afhankelijk zijn van het voetbal van je vrouw: Jolien weet inmiddels niet beter. Zij liet jaren geleden haar vertrouwde leventje achter zich voor de voetbalcarrière van haar grote liefde Sherida Spitse, die momenteel met het Nederlands elftal jacht maakt op de wereldtitel.

"Is het goed als ik Jens even hier parkeer?" Jolien laveert de kinderwagen met het tweejarige knulletje behendig over het Franse terras. Hij slaapt. In zijn lichtblonde haar is nog een zweem van oranje te bekennen. "Ik heb van alles geprobeerd, maar dat krijg ik er niet meer uit sinds de laatste wedstrijd van zijn moeder", grinnikt Jolien.

Samen met zoontje Jens, haar schoonouders en een goede vriendin is Jolien in Frankrijk. Zo kan ze toch dichtbij haar vrouw zijn tijdens het WK. "Sherida zal het niet met zoveel woorden zeggen, maar het doet wel veel met haar dat we hier nu zijn." 

Familiemomenten

Elkaar ook daadwerkelijk zien, is een uitdaging op zo'n toernooi. Gelukkig zijn er na de wedstrijden zogenoemde 'familiemomenten'. "Natuurlijk is het fijn voor Sherida om Jens en mij dan even te zien. We hebben het dan meestal wel over de wedstrijd, maar we proberen het vooral even gezellig te hebben met elkaar en niet alleen maar over voetbal te praten." 

View this post on Instagram

😍❤️

A post shared by Sherida Spitse (@sheridaspitse) on

Recordinternational Sherida Spitse is al jaren een vaste waarde bij de Oranje Leeuwinnen. Op vijfjarige leeftijd begon haar voetbalcarrière bij VV Sneek. Via sc Heerenveen en FC Twente, kwam de Friezin in 2014 terecht bij Lillestrøm SK. Jolien volgde haar naar Noorwegen. "Ik heb altijd gezegd: als je in het buitenland kunt gaan voetballen, dan moet je dat doen." 

Tranen

In het begin was het wel even wennen in Noorwegen, geeft Jolien toe. "Er zijn destijds wel wat tranen gevloeid. Je hebt je plek nog niet gevonden en moet alles nog opbouwen." Sherida had haar voetbalclub en een eigen leventje, voor Jolien was dat anders zonder werk en sociale contacten. "Dat was best pittig." 

Sherida en Jolien in de beginjaren van hun relatie. Sherida en Jolien in de beginjaren van hun relatie.

Na die opstartproblemen vond Jolien gelukkig ook snel werk, bij Hennes & Maurits. "Iets heel anders dan ik voor ogen had na mijn studie sociaal pedagogisch werk, maar ik moest ergens beginnen. Lillestrøm SK kwam op ons pad. Ik heb mijn eigen plannen opzij gezet. We gaan het gewoon proberen. De voetbalcarrière van Sherida duurt niet oneindig lang. Ze moet het nu doen." 

Kindje

Wel wilde Jolien graag dichtbij haar familie zijn rond de geboorte van hun eerste kindje. "We zijn toen een jaartje terug geweest in Nederland. Voornamelijk voor mij. Gelukkig kon Sherida toen bij FC Twente terecht."

Sherida Spitse in 2016 Sherida Spitse in 2016

Na de geboorte van Jens raakte de voetbalster weer in contact met haar oude coach van Lillestrøm. Die zat inmiddels bij de club Vålerenga en vroeg of Sherida interesse had om daar te komen spelen. "Dat voelde op dat moment goed. Sherida kende de omgeving en wat meiden daar. Ik kon terecht bij mijn oude werkgever." En dus ging het stel weer terug.

Tweede thuis

"Nu zijn we gewend in Noorwegen. Het voelt echt als een tweede thuis." Jolien werkt vier dagen in de week, Sherida traint elke dag. "In de weekenden ben ik altijd vrij, dus dan kan ik voor Jens zorgen. Doordeweeks zijn we afhankelijk van wanneer Sherida moet voetballen. Als dat pas aan het eind van de dag is, dan is hij de hele dag bij haar en dan neem ik het van haar over als ik thuiskom. Zo lossen we elkaar af. Of Sherida brengt hem naar de opvang. Die zit onder het stadion. Dan kan ze in één streep door." 

Het is nogal een puzzel soms, met zo'n kleine. "Je kan niet meer de volle focus op jezelf hebben en da's wel lastig als ik alleen zit. Maar dat weet je als je aan kinderen begint. Daar hebben we heel bewust voor gekozen", zegt Jolien.  

Frustraties

Het samenleven met een topsporter gaat niet altijd over rozen, verzucht ze. "Er zijn best wel momenten dat ik denk: pfff. Dan zie ik foto's van andere stellen voorbij komen die lekker op vakantie zijn of aan het strand liggen, kinderen mee. Dat zit er bij ons niet in. Daar is negen van de tien keer gewoon geen tijd voor. We zitten altijd vast aan de planning van het voetbal."

Sherida en Jolien op hun eerste vakantie samen. Sherida en Jolien op hun eerste vakantie samen.

Je moet over die frustraties blijven praten, weet Jolien. "Het is een stukje acceptatie. Zij moet een beetje egoïstisch zijn en soms tijd voor zichzelf nemen. Ik ben dan gewoon wat flexibeler. En eerlijk zijn, dat is ook erg belangrijk. Zoals in elke andere relatie eigenlijk." 

Voetbalfoto

Ze heeft nogal wat over voor haar Sherida, die ze niet geheel toevallig leerde kennen op de voetbalclub. Sherida speelde bij Heerenveen, Jolien bij Angelslo, een club in Emmen. "Een teamgenoot en goede vriendin van mij stapte over naar Heerenveen. Daar loopt een superleuke meid rond voor jou, zei ze toen." Jolien kreeg een foto van Sherida onder haar neus gedrukt (zie hieronder). "Ik zei in eerste instantie dat ze niet mijn type was", vertelt ze lachend. "Het was echt zo’n voetbalfoto, met d'r haar strak achterover."

Jolien zag via deze foto Sherida voor het eerst. Jolien zag via deze foto Sherida voor het eerst.

Niet veel later gaf Sherida, samen met de vrouwen van Heerenveen, een clinic bij Angelslo. "We wisten inmiddels wel van elkaar wie we waren, maar we hadden toen nog geen woord gewisseld. Wel was er meteen oogcontact." Ze raakten met elkaar aan de praat en na een tijdje was Jolien om. "Toen merkte ik dat het gewoon een spontane meid was. Zo zie je maar weer: een foto zegt niks."

Trotse moeders

Nu zijn ze alweer acht jaar samen, getrouwd en trotse moeders. Een tweede kindje is op komst. "Op 2 januari ben ik uitgerekend", zegt Jolien met een stralende lach. Het gaat goed met haar. Dat was tijdens de vorige zwangerschap wel anders. 

Terwijl Sherida met Oranje Europees kampioen werd, zat Jolien thuis met een postnatale depressie. Daar wil ze het nu bewust niet meer over hebben. "Die periode is geweest en hebben we afgesloten. Het is nu weer tijd voor het positieve." 

Na acht jaar nog steeds gelukkig samen. Na acht jaar nog steeds gelukkig samen.

Jolien benadrukt nog maar een keer wat Sherida voor haar betekent. "Ze is heel belangrijk voor me. We halen elkaar omhoog en niet neer. Ik heb altijd veel voor haar over gehad, waardoor zij verder is gekomen. Dat heb ik uit liefde gedaan." 

Nieuwe avonturen

Hoewel Noorwegen inmiddels hun thuis is, is het uiteindelijk de bedoeling om weer terug te gaan naar Nederland. De vrouwen zijn al druk bezig met de renovatie van hun nieuwe stek. "Voor Sherida hoop ik dat er nog een topclub in het buitenland aanklopt, dat verdient ze. Ze werkt er keihard voor."

Sherida Spitse in actie tijdens het WK in Frankrijk. Sherida Spitse in actie tijdens het WK in Frankrijk.

Mochten nieuwe buitenlandse avonturen lonken voor Sherida, dan weet Jolien nog niet zeker of ze weer mee verhuist. "Ik ben 31 en ik ben eraan toe om in Nederland verder te gaan. Het begrip voor elkaar is heel groot. Voor Sherida zal het niet jarenlang meer doorgaan, dat weet ik. Maar zij weet ook dat het voor mij ergens ophoudt. Je kiest samen voor zoiets. Ook als je niet bij elkaar bent, kan het gewoon werken."

Na voetbal

En de plannen na het voetbal? "Als Sherida stopt met spelen, zal ze vast trainer of coach worden of zoiets. Zelf zie ik wel wat er op m'n pad komt."

Ondertussen wordt Jens wakker. Jolien aait hem over z'n bol en vertelt dat nog een kindje niet wordt uitgesloten. "Als we een derde zouden willen over een paar jaar, dan mag Sherida het dragen. Ze is nu 29 en weet nog niet of ze dat wel wil. Ik heb het altijd aan haar gelaten. Ze wil nu voor het voetbal gaan en dat respecteer ik."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`