Elfstedenzwemtocht

Van der Weijden gaat hard: eerder dan verwacht in Stavoren

22 juni 2019 08:52 Aangepast: 22 juni 2019 13:02
Maarten van der Weijden denkt dit jaar beter aan zijn eten en drinken. Beeld © ANP

Het gaat goed met Maarten van der Weijden. Heel goed zelfs. Dat zegt Christel Veld, van de organisatie van de Elfstedenzwemtocht. "Hij gaat sneller dan verwacht." Van der Weijden is iets voor 13.00 uur aangekomen in Stavoren.

''Fantastisch dat zo veel mensen me helpen'', zei Van der Weijden toen hij een stempel haalde. De zwemmer zei dat hij zich goed voelt, maar wel een beetje pijn in de schouder heeft.

Veel publiek

Hij is een half uur tot een uur eerder dan verwacht. Sneek, IJlst en Sloten zijn ook al achter de rug. Vannacht begon Van der Weijden tijd in te lopen op het schema, vertelt Veld aan RTL Nieuws. "Het Slotermeer was vlak, dat was erg fijn, want hij kon daardoor gewoon lekker zwemmen. Vorig jaar was het daar erg onstuimig."

Van der Weijden ligt daarom voor op schema. Voortgestuwd door drommen publiek maakt hij zijn meters. Ieder bruggetje staat vol, dorpen lopen uit. "We vinden het echt fantastisch wat er gebeurt. Maarten vindt al dat publiek heerlijk, dus blijf vooral komen."

Veld sprak nog even met de arts op de boot die bij Van der Weijden vaart. De arts zei dat hij erg stabiel is en dat hij een mooi tempo te pakken heeft. "Ik vond ook dat hij er goed uitzag in de close-ups die ik van hem zag", zegt Veld. "Hij is relaxt, en had een lach op zijn gezicht." Een perfecte nacht dus eigenlijk, al blijft Veld voorzichtig. "Die woorden durf ik amper uit te spreken. Alles kan zomaar veranderen."

Pizza funghi

Vorig jaar haalde Van der Weijden Leeuwarden niet. Dat kwam toen onder anderen omdat hij te weinig at. Die fout maken ze bij de organisatie niet weer. "Hij eet nu heel gezond. Aardappelen, pasta's, vlees, dat soort dingen. Geen vis." Een beroemd beeld van vorig jaar was de pizza funghi die Van der Weijden naar binnen schoof. Dat zien we dit jaar dus niet weer gebeuren.

Naast bewondering voor de actie van Van der Weijden, wordt er ook veel plezier gemaakt. Zo springen sommige mensen het water in als Van der Weijden langskomt. "Vannacht bijvoorbeeld een vrouw met zwembandjes om. Dat was heel grappig, maar toch hebben we dat liever niet. Het kan hem uit zijn concentratie brengen."

Van der Weijden had rond 12 uur vanmiddag ruim 60 kilometer afgelegd. Nog 140 te gaan dus. Maandagavond hoopt hij te finishen in Leeuwarden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore