Ga naar de inhoud
Trotse papa

Vader Beerensteyn: 'Jouw Lineth gaat het ver schoppen, zei haar trainer vroeger al'

Lineth Beerensteyn in haar Oranjeshirt. Beeld © Getty Images

Als het aan haar vader had gelegen, was de kleine Lineth Beerensteyn atletiek gaan doen. Maar zelf wilde ze destijds koste wat kost voetballen, met de jongens. Jaren later maakt ze indruk bij de Oranje Leeuwinnen. Kenneth Beerensteyn over hoe voetbal alles voor zijn dochter betekent en zij voor hem.

Hij heeft z'n dochter na de WK-wedstrijd tegen Canada wel even extra stevig en lang geknuffeld, geeft hij toe. Zijn Lineth, maakster van het winnende doelpunt van Nederland én uitgeroepen tot matchwinnaar: heel veel trotser had zij hem niet kunnen maken. En hij was al zo trots.

Heel nuchter

Kenneth zag vanaf de tribune van het Stade Auguste-Delaune in Reims hoe Lieke Martens het veld moest verlaten en zijn dochter haar plek mocht innemen. Niet heel veel later scoorde Beerensteyn de 2-1.

"Ik heb gezegd dat het een heel mooie goal was, maar ze was er zelf eigenlijk heel nuchter onder", vertelt hij tegen RTL Nieuws.

Beerensteyn
Lees meer
Beerensteyn geeft als invalster vol gas

Belangrijke rol

Tot nu mocht aanvalster Beerensteyn alleen nog maar invallen. Jammer, vindt haar vader. Volgens hem heeft zijn dochter namelijk een belangrijke rol gespeeld in aanloop naar dit toernooi.

"Toen Vivianne Miedema niet mee kon doen in de play-offs voor dit WK vanwege een blessure, heeft Lineth wel in de basis gestaan. Mede door haar inzet en spel staan ze hier nu in Frankrijk."

Invalbeurtje

Miedema is weer op volle kracht. "En dus moet Lineth genoegen nemen met een invalbeurt. Of ja, invalbeurtje. Het zijn steeds maar een paar minuten", verzucht Kenneth. Een basisplaats voor zijn dochter, daar wil hij het niet over hebben. "Dan wordt de bondscoach boos op mij", zegt hij lachend. Dan op serieuze toon: "Ze verdient het wel, vind ik. Maar ja, wie ben ik?"

Het had niet veel gescheeld of Beerensteyn had helemaal niet gevoetbald. "Ze was snel en lenig, dus ik dacht: dat wordt atletiek." Met haar broers en andere 'grote jongens' trapte ze wel al regelmatig een balletje. "Die zeiden ook wel tegen mij: Lineth is echt goed. Ik dacht dat ze dat vooral zeiden omdat ze een meisje was", vertelt Kenneth.

Meisjes

Toen hij niet veel later zijn zoon ging inschrijven bij voetbalclub DHC in Delft, wilde Lineth per se mee. "Eenmaal langs het veld, riep ze ineens: kijk papa! Er voetballen hier ook meisjes. Ik zei eerst nog: 'nee, joh. Dat zijn jongens met lange haren.' Maar dat hoorde de trainer en die zei dat meiden ook meer dan welkom waren op de club."

Gelukt!
Lees meer
Gelukt! Oranjevrouwen kloppen Canada in sterk duel

En toen was het snel beklonken: Lineth mocht op voetbal. Daar bleek pas echt hoeveel talent ze had. "Haar trainer zei vroeger al: 'Dit is een topper. Jouw dochter gaat het ver schoppen.' Hij had er kijk op."

Topper

Via ADO Den Haag en FC Twente belandde ze uiteindelijk bij Bayern München. "Deze carrière heeft ze helemaal aan zichzelf te danken", zegt Kenneth trots. "Ik heb haar overal naartoe gereden, met alle plezier. Maar ik heb haar nooit gepusht en mijn vrouw al helemaal niet."

Oranje Leeuwinnen klaar voor Japan: 'Onze beesten kunnen ze aan'

01:52
De dames van het Nederlands elftal zijn dolblij met de winst op Canada. Ze zijn vastberaden om ook van de volgende tegenstander, Japan, te winnen ."Het zijn kleine dames, die kunnen we aan."

Tranen in onze ogen

Makkelijk vinden ze het niet, dat hun dochter zo ver van huis woont. "We hebben haar laten gaan, met tranen in onze ogen. We zijn namelijk echte familiemensen. Maar ja, dit is wat ze altijd al wilde en ze doet het voorbeeldig. Wat wil je als vader nog meer?"

Een basisplaats voor zijn dochter zou leuk zijn, geeft hij glimlachend toe. "Maar nogmaals: helaas heb ik daar geen invloed op. Lineth moet lekker haar ding blijven doen, dan komt de rest vanzelf. Zoals altijd."