Hersenvliesontsteking

Op vakantie naar Griekenland? Pas op voor muggen met westnijlvirus

18 juni 2019 18:36 Aangepast: 18 juni 2019 18:38
Archieffoto. Beeld © ANP

De Griekse overheid waarschuwt vakantiegangers voor muggen die het westnijlvirus kunnen overdragen. Vorig jaar overleden zo'n 50 mensen in Griekenland aan dit virus. Ook in andere warme landen komt het voor.

"Het virus wordt overgedragen door een huissteekmug", vertelt muggendeskundige Sander Koenraadt. Aan de Wageningen Universiteit doet hij onderzoek naar het westnijlvirus. "We hebben dezelfde steekmug ook in Nederland, maar het virus nog niet. Daarvoor is het hier nog net iets te koel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Weinig wind, en dus worden de muggen massaal actief

Opwarming van de aarde

In Nederland is het in de zomer gemiddeld 18 graden. Het virus heeft zo'n 2 weken nodig om zich te ontwikkelen en doet dit vooral bij warme temperaturen, legt Koenraadt uit.

"In het laboratorium hebben we de ontwikkeling van het westnijlvirus bestudeerd. Bij 18 graden gebeurt er nauwelijks iets, bij 23 en 28 graden wel. Dan zie je dat tientallen procenten muggen besmet raken." Door de opwarming van de aarde is het westnijlvirus volgens Koenraadt iets waar we in de toekomst mogelijk ook in Nederland rekening mee moeten houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Word jij altijd lekgeprikt door muggen? Dit is waarom

Hersenvliesontsteking

In 80 procent van de gevallen merk je niets van een besmetting, vertelt de muggendeskundige. 20 procent van de mensen wordt ziek. "Je krijgt veelal griepachtige verschijnselen zoals koorts, maar ongeveer 1 procent ontwikkelt echt ernstige symptomen. Je kunt hersenvliesontsteking krijgen en verlammingsverschijnselen en soms heeft het zelfs de dood tot gevolg. Vooral oudere mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn vatbaar."

De Griekse autoriteiten waarschuwen toeristen om zich goed tegen muggen te beschermen. "Griekenland trekt elk jaar 30 miljoen toeristen, ze zijn een belangrijke inkomstenbron, dus je wil hen niet afstoten met verhalen die de ronde doen over een dodelijke mug. Daarom geven ze voorlichting: bescherm jezelf goed."

Op de Afsluitdijk vliegen miljarden muggen:

Het zijn waarschijnlijk dansmuggen. Die steken geen mensen, maar zijn wel heel vervelend als je er dwars doorheen moet.

Bescherming

Dat doe je onder meer door een klamboe te gebruiken, je in te smeren met antimuggenmiddelen en 's avonds shirts met lange mouwen en broeken met lange pijpen te dragen. "Er is geen vaccin voor het westnijlvirus, zoals dat er voor gele koorts wel is."

Daarnaast pakt de Griekse overheid het probleem bij de bron aan. Plekken met stilstaand water worden behandeld met een larvendodend middel of het water wordt verwijderd.

Vogelbloed

"Het virus circuleert vooral onder vogels", legt Koenraadt uit. "Als een mug een vogel bijt en vervolgens een mens kan het virus met het vogelbloed worden overgedragen. Maar als een mens het virus draagt en vervolgens door een mug wordt gestoken, kan het niet worden overgedragen op een volgend mens. De hoeveelheid virusdeeltjes in het bloed is hier te laag voor. Dat is het goede nieuws."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore