30 graden

Merkel trilde hevig bij volkslied: dit doet oververhitting met het lichaam

18 juni 2019 17:28 Aangepast: 10 juli 2019 14:10
Merkel had het tijdens haar ontmoeting met de Oekraïense president zwaar. Beeld © AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had het tijdens haar ontmoeting met de Oekraïense president naar eigen zeggen zo heet, dat ze begon te trillen. Hoe werkt dat?

"Als je te weinig gedronken hebt en uitgedroogd bent, kun je minder warmte kwijt doordat je niet transpireert", vertelt Rob Bakels, fysioloog aan het UMCG.

"Dat kan al bij relatief lage temperaturen gebeuren, zeker als je in de zon staat. Dit hangt af van de relatieve luchtvochtigheid en de mate van inspanning. Het is mogelijk dat dit bij Merkel is gebeurd en dat zij daardoor begon te trillen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Merkel trilt hevig door hitte tijdens volkslied

"Dit soort trillen zie je vaak juist als je het koud hebt", zegt Hein Daanen, bijzonder hoogleraar thermofysiologie aan de VU. "Soms, als het warmtesysteem in het lichaam dusdanig verstoord is, kunnen er tegengestelde reacties optreden. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij koorts. Dan kun je koude rillingen krijgen."

'Ze slaat zich er kranig doorheen'

"Ze heeft het zichtbaar moeilijk op dit filmpje", vervolgt Daanen. "Maar ze slaat zich er kranig doorheen. Het trillen kan ook een bewuste actie zijn – al lijkt het daar niet op. Door het aanspannen van je spieren tijdens hitte, kun je namelijk voorkomen dat je flauwvalt."

Dat werkt zo: "Bij warmte gaat het bloed naar je huid, zodat je de hitte kunt kwijtraken", legt de hoogleraar thermofysiologie uit. "Daardoor daalt de bloeddruk in het lichaam. Er gaat te weinig bloed naar de hersenen, waardoor je kunt flauwvallen. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij sportevenementen."

Aanspannen en ontspannen

"Door je spieren aan te spannen, hou je je bloeddruk aardig op peil", zegt Daanen. "Die Engelse wachters met grote berenmutsen op worden ook getraind om hun spieren aan te spannen en te ontspannen. Op die manier vallen ze niet flauw."

Hitteberoerte

De ernstigste vorm van oververhitting is een hitteberoerte, zegt Daanen. "Je kunt dan onder meer verward worden en hallucinaties krijgen, maar daar lijkt het bij Merkel gelukkig niet op."

Of het trillen daadwerkelijk door oververhitting komt, vinden Daanen en Bakels beiden moeilijk te zeggen. "Het trillen was wel erg hevig", zegt Bakels. "Van de hitte kun je duizelig worden, maar dan zou ik eerder verwachten dat je gaan schommelen of slingeren. Het is best mogelijk dat het hevige trillen door oververhitting kwam, maar er is misschien ook een andere oorzaak mogelijk. Daarover durf ik geen uitspraak te doen."

Drie glazen water

Merkel zelf liet na afloop weten dat ze te weinig water gedronken had. "Na het drinken van drie glazen water ging het weer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore