Koprol

Lars Miedema over zus Vivianne: 'Scoren is gewoon haar job'

18 juni 2019 16:22 Aangepast: 27 augustus 2019 11:04
Oranje Leeuwin Vivianne Miedema en haar broer Lars.

Als kleine hummels waren Vivianne Miedema en haar broertje niet weg te slaan van het veldje voor hun huis. Zo'n vijftien jaar later is de een topscorer aller tijden bij de Oranje Leeuwinnen en voetbalt de ander bij PEC Zwolle. Lars Miedema over de koprol van zijn zus, hun bijzondere band en het voetbal.

Een nuchtere tante die aan de lopende band doelpunten maakt, vaak met een serieuze dan wel norse blik. Zo staat Oranje Leeuwin Vivianne Miedema bekend bij het grote publiek. Bijna nooit zie je de spits opgetogen juichen na een treffer. "Daarom maakte die koprol nogal wat los", vertelt haar broer tegen RTL Nieuws.

Koprol

Lars zat op de tribune toen zijn zus haar zestigste interlanddoelpunt maakte in de wedstrijd tegen Kameroen. Hij had met haar afgesproken dat ze die goal wél uitbundig zou vieren. "Als je topscorer aller tijden van Oranje wordt, dan moet je daar wel even bij stilstaan op het veld", zegt hij.

Vivianne Miedema houdt zich aan de afspraken met haar broer. Vivianne Miedema houdt zich aan de afspraken met haar broer.

Daarom stuurde hij zijn zus voor de wedstrijd een filmpje. "Mijn vriendin en ik legden haar uit dat ze naar ons toe moest rennen als ze dé goal maakte en dan een koprol moest doen. Nou, aan die afspraak heeft ze zich gehouden", vertelt hij lachend.

De koprol zelf was wat stijfjes, erkent Lars. "Maar verder zag-ie er prima uit! We hadden het er al langer over, dat ze wel wat geks moest doen als ze dat jubileumdoelpunt zou maken. Dit was het perfecte moment."

Uitzondering

Dat zijn zus normaal niet zo uitbundig juicht, heeft volgens hem een simpele reden. "Ze is erg nuchter. Het is natuurlijk haar taak als spits om te scoren en zo ziet Viv het ook, gewoon als haar job."

Vivianne en Lars, twee jonge talenten in de dop. Vivianne en Lars, twee jonge talenten in de dop.

Het is niet voor niets dat Miedema voor haar broertje een uitzondering maakte. De twee hebben een bijzondere band, waar voetbal vanaf het begin doorheen verweven zit. "Wij waren eigenlijk altijd buiten te vinden met een bal, vaak op het veldje voor ons huis. Onze ouders moesten ons regelmatig naar binnen roepen als het bedtijd was."

Nooit ruzie

Volgens Lars hadden ze eigenlijk nooit ruzie thuis. "Alleen als we FIFA speelden en ik won", zegt hij lachend. Vroeger waren ze bijna onafscheidelijk, maar hoe anders is dat nu. "Ik woon nog thuis, maar Vivianne zit voor haar carrière al jaren in het buitenland."

Broer en zus Miedema in voetbaltenue. Broer en zus Miedema in voetbaltenue.

Hij geeft toe dat hij z’n grote zus mist. Maar dat ze niet meer in hetzelfde huis wonen, wil niet zeggen dat hun band minder is geworden. Integendeel. "We hebben bijna dagelijks contact, dan appen of bellen we. Gewoon om gezellig te kletsen, maar ook om elkaar advies te geven."

Vivianne Miedema is namelijk niet de populairste Oranje Leeuwin, vooral vanwege haar enigszins stugge karakter. "Er is best wel wat kritiek op haar geweest. Dan zei ik tegen haar: zet het van je af. Doe gewoon wat je leuk vindt, want dat is het belangrijkste. Dat je er zelf plezier in houdt."

Leuke meid

Wat vond Lars van de kritiek op zijn zus? "Niet leuk, natuurlijk. Maar ik weet hoe ze is en verder neem ik niet zoveel aan van wat er gezegd wordt. Zijzelf trouwens ook niet. Viv is echt een hele leuke meid. En een hele goede voetballer natuurlijk."

Als het even kan, zijn Lars en Vivianne samen. Als het even kan, zijn Lars en Vivianne samen.

Hij beschrijft vervolgens wat er door hem heen gaat als zijn zus het veld betreedt met Oranje. “Als ik haar zie voetballen, dan ben ik alleen maar trots op wat ze heeft bereikt. En hoe goed ze het nu doet."

Zelf voetbalt Lars ook niet onverdienstelijk. "Na de jeugd te hebben doorlopen, ga ik nu naar Jong PEC. Ik zou graag doorstromen naar het eerste elftal van PEC, maar je weet nooit hoe het loopt in het voetbal.” Zijn uiteindelijke doel? "Het Nederlands elftal, natuurlijk. Daar droomt elk jong voetballertje van. En hoe mooi zou het zijn? Viv en ik allebei in Oranje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miedema viert record met eenmalige koprol

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`