Ga naar de inhoud
Wateroverlast

Deltacommissaris: 'Intense regenbuien gaan ons allemaal raken'

Deltacommissaris Peter Glas waarschuwt voor de toename van heftige regenbuien. Beeld © ANP

Deltacommissaris Peter Glas roept burgers en overheden op om voorbereid te zijn op extreme regenbuien die voor veel wateroverlast kunnen zorgen. "Het veranderende klimaat, die intense regenbuien en die droogte, die gaan ons allemaal raken. In elke woonwijk. Vandaag bent u aan de beurt en morgen is het iemand anders."

De deltacommissaris reageert daarmee op onderzoek van Arcadis naar regenoverlast, in kaart gebracht door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Uit het onderzoek blijkt dat zeker 140.000 woningen schade kunnen verwachten als ze worden getroffen door een flinke bui van 70 millimeter in twee uur tijd. 

Wat doet de deltacommissaris?

De deltacommissaris is een soort spin in het web van de overheid bij mogelijke waterproblemen. Hij is verantwoordelijk voor het Deltaprogramma. Daarin staan allerlei plannen die er onder andere voor moeten zorgen dat Nederland beschermd blijft tegen hoogwater, dat er voldoende zoetwater is in droge periodes en dat de overlast door extreme weersomstandigheden beperkt blijft. 

Onvoorspelbaar

Glas is niet verrast door de resultaten, maar is wel blij dat iedereen via de kaart zelf kan ondervinden wat er kan gebeuren. "Het veranderende klimaat, die intense regenbuien en die droogte, die gaan ons allemaal raken. In elke woonwijk. En vandaag bent u aan de beurt en morgen is het iemand anders. Het is onvoorspelbaar en dat maakt het ook best lastig. Niet iedereen zal zich het realiseren. Maar ik zeg u: het raakt u allemaal."

Volgens de deltacommissaris is het goed om te weten wat je kunt verwachten, om vervolgens maatregelen te kunnen nemen. "Ik roep iedereen op: kijk daar nou eens naar en denk bij jezelf: wat kan ik? Wat kan ik zelf, in mijn eigen tuin, mijn eigen omgeving? Met de woningbouwcorporatie, met de gemeente, de wethouder. Ga dat gesprek aan, maar ook vooral met de buren in de wijk."

140.000
Potentiële miljardenschade
140.000 woningen zijn niet veilig voor de gevolgen van extreme neerslag

Urgent

Het is hoog tijd om maatregelen te treffen, meent Glas. Anders dreigt forse schade. "Ook vroeger viel er weleens 70 millimeter. Alleen de frequentie neemt toe. En dat betekent dat de urgentie om daar wat aan te doen alleen maar groter is."

De deltacommissaris wil er samen met overheden en andere partijen voor zorgen dat steden en dorpen in Nederland in 2050 beter bestand zijn tegen wateroverlast.