HBO-serie

Topdrukte in Tsjernobyl: 'Wacht wel tot de hype over is'

14 juni 2019 15:00 Aangepast: 14 juni 2019 15:18
Bob in Tsjernobyl. Beeld © Eigen foto

Door de populariteit van de HBO-serie Chernobyl is het aantal toeristen op de nucleaire rampplek flink gestegen. En er komen steeds meer boekingen bij, signaleren toeristenorganisaties. Sharon Shreiber (24) wil er al jarenlang heen en baalde wel toen ze dit hoorde. "Ik dacht: iedereen is me voor."

De fotografe uit Den Haag heeft de plek nog steeds op haar bucketlist staan, maar wacht voorlopig wel even met een bezoek, vertelt ze aan RTL Nieuws. "Ik hoop dat op een gegeven moment de hype een beetje weg is en de rust weer terugkeert."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Tsjernobyl is booming: toeristen weten rampgebied goed te vinden na hitserie

Verlaten plekken

Sharon wil er graag heen om foto's te maken. "Ik heb iets met verlaten plekken en locaties waar een verhaal achter zit", vertelt ze. "Ik zou graag portretten of een documentaire maken van de mensen die daar leefden. Dat is al wel vaker gedaan, maar ik wil het doen vanuit mijn perspectief. Het gevoel ervaren van wat zich daar heeft afgespeeld."

Sharon wil al jarenlang naar Tsjernobyl, maar wacht nu tot de hype over is. Sharon wil al jarenlang naar Tsjernobyl, maar wacht nu tot de hype over is.

Of dat nog kan, nu het er zo druk is, betwijfelt Sharon. "Ik denk het eigenlijk helaas niet meer. Ik weet niet wat de inhoud is van de serie, maar het is jammer dat er nu een andere laag overheen wordt gelegd. Dat zit je eigen ervaring in de weg."

Kernramp met gevolgen voor heel Europa

33 jaar geleden ontplofte de reactor van de kerncentrale midden in de nacht. Bij de explosie kwamen 31 mensen om, bijna 150.000 mensen werden in de dagen na de explosie geëvacueerd. Radioactieve wolken trokken over een groot deel van Europa.

Hoeveel mensen om zijn gekomen door de nasleep van de ramp is onduidelijk. De schattingen lopen uiteen. Na de ramp is er een sarcofaag over de reactor heen gebouwd. De omgeving van Tsjernobyl en de naburige stad Pripjat blijven verlaten, waardoor de natuur zijn gang kan gaan.

Commercieel

Bob van Eerbeek (31) bezocht Tsjernobyl afgelopen 2 mei, 4 dagen voordat de hitserie uitkwam. "Ook toen was het al vrij druk", vertelt hij. "Vreselijk dat het nu nog drukker wordt."

De Heerlenaar vond de rampplek 'nou niet echt superbijzonder', vertelt hij. "Ik had er meer van verwacht. Het is heel Amerikaans en commercieel opgezet. Ik vind het een beetje lijkenpikkerij, als je bedenkt wat er gebeurd is."

Bob in Tsjernobyl. Bob in Tsjernobyl.

Merchandise

"Je kunt er allerlei merchandise en troep kopen", vervolgt Bob. "Zoals radioactieve condooms die licht geven in het donker en gasmaskers. Dat soort dingen verkoop je in Auschwitz toch ook niet? Ik had verwacht dat er op de plek informatiever op de ramp in zou worden gegaan. Ik ben daarna in Kiev nog naar een museum over Tsjernobyl geweest. Dat vond ik indrukwekkender."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore