Administratieve fouten

Leerlingen Calvijn College nog altijd geen examenuitslag: 'Al dagen op van de zenuwen'

14 juni 2019 12:42 Aangepast: 17 juni 2019 09:56
Leerlingen, niet van het Calvijn College, doen eindexamen. Beeld © ANP

Bijna 80 leerlingen van het Amsterdamse Calvijn College hebben twee dagen na dato nog altijd geen eindexamenuitslag binnen. Het gaat om leerlingen van de VMBO-kaderklassen. De school en de Onderwijsinspectie hopen dat er vandaag duidelijkheid komt.

Een bezorgde vader vertelt aan RTL Nieuws dat zijn zoon al dagen op is van de zenuwen. "Woensdag is hij de hele dag, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, thuisgebleven, omdat zijn uitslag zou komen. Maar aan het eind van de dag wist hij nog niets."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Weinig gevolgen voor examenscholieren door technische storing

Communicatie

Wat de situatie extra vervelend maakt, is dat de school niet goed communiceert over wat er aan de hand is. "In eerste instantie gooiden ze het op een landelijke storing", vertelt de vader, die anoniem wil blijven, omdat het 'allemaal een beetje teveel is'. "Er was inderdaad een storing, maar die was overal vrij snel opgelost. Alleen het Calvijn College hield vol dat er nog een storing was. En de volgende dag nog steeds."

Hij belde zelf de Onderwijsinspectie voor informatie en die bevestigde zijn vermoedens. Het Calvijn College bleek zelf iets verkeerd te hebben gedaan bij de administratie. Drie toetsen die meetellen met het examencijfer waren nog niet ingevoerd, van twee hiervan is dat nu alsnog gedaan. Een Engelse toets wordt beschouwd als niet gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zenuwslopend: extra lang wachten op examenuitslag

Oplossing

Het Calvijn College schrijft op de eigen site: "Bij het controleren van de examencijfers is geconstateerd dat één toets van het schoolexamen niet is gemaakt. Dit betreft een opdracht uit het werkboek voor het vak Engels die voor 2,5 procent meetelt voor het eindcijfer. De school heeft naar de Inspectie betoogd dat de eindtermen van deze opdracht door andere schoolexamens voldoende zijn getoetst."

"Er wordt nu hard gewerkt aan een oplossing", laat een woordvoerder van het Calvijn College weten. "Straks komt de Onderwijsinspectie om die oplossing te beoordelen." De inspectie hoopt vandaag nog duidelijkheid te kunnen geven aan de 77 leerlingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Examenstress bij ouders: hoe je het succes van je kind wél positief kunt beïnvloeden

Rommelig

Volgens de bezorgde vader verloopt de administratie op de school al langer rommelig. "Wij zijn niet echt blij geweest met het Calvijn. Met name het laatste jaar verliep het chaotisch. Er waren regelmatig lessen die uitvielen door gebrek aan leraren en cijfers die verkeerd werden ingevoerd. Wij konden thuis in het systeem kijken en een keer zag ik dat mijn zoon als ziek was gemeld. Toen ik hierover belde, bleek hij gewoon in de klas te zitten."

Zijn zoon staat er goed voor. "Ik hoop maar dat de uitslag positief is", zegt de vader. "Hij heeft altijd hard gewerkt, dus ik hoop maar dat de cijfers niet worden afgekeurd door een ontbrekende toets. Deze situatie is niet fijn voor zo'n jongen en voor vele leerlingen met hem. Zij zijn hier de dupe van."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore