Vaderdag

Als Willem wandelt met zijn kind is dat 'schattig', als zijn vriendin dat doet 'normaal'

15 juni 2019 07:02 Aangepast: 15 juni 2019 10:18
Willem met zijn dochter Bente (1). Beeld © Eigen foto

Vader worden, veel spannender wordt het leven niet voor een man. En toch zijn veel mannen lang niet altijd goed voorbereid als de kleine echt komt. Dat ligt misschien soms aan mannen zelf, maar ook aan de rolbevestiging in onze maatschappij. Die is volgens schrijver Willem Bisseling namelijk diepgeworteld.

Bisseling is de vader van Bente (1). Hij schreef het boek 'Vader op komst' voor - hoe toepasselijk - aanstaande vaders. De reden van het boek: hij liep tegen heel veel hobbels aan tijdens de zwangerschap van zijn vriendin, en er waren een hoop dingen die hij graag van tevoren had willen weten.

'Waarom zou ik nog meegaan?'

De focus op de vrouw tijdens de zwangerschap was extreem, vond Bisseling. Niet heel gek natuurlijk, de vrouw draagt het kind, maar toch. "Neem de gesprekken met de verloskundige. Er is weinig aandacht voor de man, die echt wel betrokken wil zijn. Het ging eens over erfelijke aandoeningen in de familie. Ik zei dat er in mijn familie diabetes zit. Daar werd alleen even snel een notitie van gemaakt, vervolgens ging het gesprek weer volledig richting mijn vriendin. De zwangerschapswereld is in principe door vrouwen voor vrouwen."

Bisseling heeft zijn gevoel later uitgelegd aan de verloskundige. "Ik zei dat ik me wat aan de zijlijn voelde staan. Ze waren heel blij dat ik het zei, omdat ze er niet bewust van waren dat ze mannen minder betrokken bij de gesprekken. Ze zijn nu eenmaal vooral bezig met vrouw en kind, wat ook gewoon hun werk is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oneens over opvoeding : 'In een vaste bedtijd gelooft hij niet'

Bisseling snapt het ook wel. "Zij is de cliënt, het gaat om haar en het kind. De man is niet zwanger. Maar als mannen helemaal niet worden betrokken, denken veel van hen op een gegeven moment: waarom zou ik nog meegaan?"

Gelijkheid

Nu, een jaar en paar maanden na de bevalling, constateert hij keer op keer rolbevestigende zaken die rotsvast in onze maatschappij zitten. Als hij met zijn kind gaat wandelen, dan is dat schattig. Gaat zijn vriendin, dan is het normaal. Is zijn dochter ziek op de crèche? Dan wordt zijn vriendin gebeld. En moet Bente worden verschoond: dan kan dat heel vaak alleen maar op de vrouwen-wc. Nog iets geks: "Als ik loop met Bente, zeggen mensen vaker: 'Wat een lief jochie', terwijl ik toch echt een dochter heb. Alsof mannen alleen met hun zoon op pad gaan. Nu zie je dat niet zo goed bij baby's, maar het gebeurt mijn vriendin minder."

Willem Bisseling met zijn dochter Bente. Willem Bisseling met zijn dochter Bente.

Bisseling wil graag meer gelijkheid. Niet per se voor hemzelf, maar juist voor vrouwen. "De zwangerschap, de kraamtijd, de opvoeding: wij willen het samendoen. Ik wilde mijn vriendin zo goed mogelijk ondersteunen tijdens de zwangerschap, maar dat lukte soms amper", zegt Bisseling. Een voorbeeld: "Ik wilde klossen halen bij de kraamwinkel (voor de niet-vaders: die heb je nodig om je bed te verhogen als de vrouw is bevallen). Dat kon niet, omdat ik niet zwanger kon worden. Ze konden alleen door de vrouw worden besteld. Terwijl ik ze juist wilde halen om m'n vriendin te ondersteunen. Zij was immers hoogzwanger!"

Minder werken

Aan dat rollenpatroon zit een gevolg vast, denkt hij. "Door de zwangerschap heel erg bij de vrouw te houden, creëer je afstand in de maatschappij. Het is misschien daardoor ook wel dat de vrouw vaak minder gaat werken, in plaats van de man. Wil je het probleem aanpakken, begin dan bij de kiem, en dat is de zwangerschap."

Dit hadden vaders willen weten

David Borman geeft vaderschapscursussen. Hij ziet van dichtbij waar mannen tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna tegenaan lopen. Een opsomming van zware, en lichte punten om rekening mee te houden:

  • Altijd muntjes in je auto

Is je vrouw hoogzwanger? Bewaar dan muntjes in je auto. “Van alle soorten één", zegt Borman. Waarom? "Je vrouw kan net voor de bevalling echt niet lopen. Je hebt dus een rolstoel nodig van het ziekenhuis, maar die gaan vaak open met een muntje, daar denken heel veel mannen niet over na en dus hebben ze geen muntjes bij zich."

  • Het kan lang duren

Borman: "De gemiddelde man denkt dat een bevalling vier, vijf, misschien zes uur duurt. Maar de gemiddelde bevalling duurt 12 tot 14 uur. Dat is wel goed om vooraf te weten. Dan kun je je daar op voorbereiden."

  • Weet de weg

Niet alle mannen weten de weg naar het ziekenhuis als het zover is. Onhandig. Zoek dat dus even op. En een ander ding: "Sla het telefoonnummer op van de kraamzorg. Dan hoef je niet aan te komen met de tekst: het was iets met een ooievaar. Dat zijn er nog 60."

  • Gebeurt er iets onverwachts? Ga met je kind mee

"Soms gaat de bevalling niet zoals vooraf gedacht. Misschien is er een keizersnede nodig, of ademt het baby'tje even niet. Blijf dan niet loyaal bij je vrouw, maar ga met het kind mee", zegt Borman. "De vrouw wil ook dat het plaatje uiteindelijk compleet is, en dat de persoon die ze het meest vertrouwt bij het kind is."

  • Denk aan je relatie

De periode na de bevalling is druk en soms heeft de relatie daaronder te lijden, zegt Borman. "Mannen denken vaak nog wel aan een mountainbikerondje op zondag voor zichzelf, maar je moet ook tijd in je relatie blijven steken. Het wordt vaak vergeten."

Borman geeft net als Bisseling aan dat er nog genoeg te winnen valt als het gaat om de manier waarop er naar de man wordt gekeken bij de zwangerschap en erna. "Een betrokken vader kan veel opleveren. Daar moeten professionals van doordrongen zijn, maar vaders en moeders zelf ook."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijven geven langer vaderschapsverlof: 'Het mooiste cadeau dat je kunt krijgen'

Bisseling schreef zijn boek ook voor mannen die zich zo goed mogelijk willen voorbereiden op wat komen gaat. De samenvatting luidt niet voor niets: 'Van zwangerschapsyoga tot inentingen, kleding, de bevalling, geboortekaartjes en het consultatiebureau.'

Bisseling: "Ik ben iemand die dingen graag vooraf wil weten. Waar parkeer je bijvoorbeeld als je vrouw gaat bevallen? Ik zou 'm uit pure paniek gewoon bij de eerste hulp naar binnen rijden. Weet ik veel. Maar wat blijkt: je kunt gewoon bij de hoofdingang naar binnen. Ook was het wel fijn om te weten dat de navelstreng meerdere dagen blijft zitten na de bevalling. Dat gaat stinken en zo. Niet erg, maar iemand had het toch kunnen vertellen?"

Boze reacties

Bisseling krijgt veel positieve reacties op zijn boek, ook van kraamverzorgers en verloskundigen zelf, maar er zijn ook mensen die het duidelijk niet met hem eens zijn. "Die denken dat ik het niet aankan dat de vrouw even op de eerste plek staat. Mensen voelen zich aangevallen. Het raakt dus echt iets, je mag niet aan de heilige huisjes in onze samenleving komen. Maar ik wil mensen er echt alleen maar van bewust maken dat er nog steeds heel veel stereotypen zijn." 

En morgen op Vaderdag? Is Bisseling dan de persoon om wie het draait? Nee. "Mijn vrouw moet werken, haha. Ik ga denk ik met mijn dochter naar Artis. En Bente heeft wat gemaakt op de opvang. Dat mag ik morgen natuurlijk pas openmaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leidt vaderschapsverlof tot minder kinderen? 'Kwaliteit belangrijker dan kwantiteit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore