Check jouw regenschade

Duizenden woningen met risico op neerslagschade: loopt jouw huis onder?

20 juni 2019 06:30 Aangepast: 04 januari 2022 14:56
Beeld © RTL Nieuws

Bij een hoosbui waar in twee uur tijd 70 millimeter regen valt, staan veel straten blank. Bij ruim 140.000 woningen stroomt het water dan zelfs naar binnen, voorspelt advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. RTL Nieuws bracht deze huizen in kaart. Bekijk hieronder of jouw huis in risicogebied staat.

Heb jij schade na een stortbui?

Toelichting bij de kaart

Deze kaart is gebaseerd op berekeningen van ingenieursbureau Arcadis op basis van een bui waar in twee uur tijd 70mm aan regen valt. Zo'n bui komt lokaal  in Nederland naar schatting ongeveer 70 keer per jaar voor.

Bij de berekeningen is uitgegaan van de schade per pand en niet per adres. In één pand zitten namelijk soms meerdere adressen. Het schadebedrag is gebaseerd op de schade op de begane grond als gevolg van water dat over de drempel naar binnen stroomt. 

De bedragen zijn een inschatting. De werkelijkheid kan afwijken. Zo kan een heftige bui bijvoorbeeld gepaard gaan met hagel, onweer en flinke windstoten. De schade als gevolg daarvan is niet meegerekend. Ook schade aan kelders, tuinen en schuurtjes is buiten beschouwing gelaten. 

Wil je meer weten over wat je kunt doen om schade te voorkomen of over hoe de berekeningen tot stand zijn gekomen? In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen naar aanleiding van het onderzoek. Ook vind je er meer uitleg van Arcadis bij hun berekeningen.

Miniatuurvoorbeeld
Vragen en antwoorden

Mijn huis is niet veilig bij een extreme regenbui, wat nu?

Miniatuurvoorbeeld
Potentiële miljardenschade

140.000 woningen zijn niet veilig voor de gevolgen van extreme neerslag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore