Advies

Pechtold moet crisis voorkomen bij renovatie Binnenhof

12 juni 2019 22:20 Aangepast: 12 juni 2019 22:42
Alexander Pechtold op het Binnenhof. Beeld © ANP

Alexander Pechtold gaat de renovatie van het Binnenhof begeleiden. Dat doet de voormalig D66-leider op aandringen van de Tweede Kamer. Pechtold is ingeschakeld 'op basis van zijn kennis en expertise', laat staatssecretaris Raymond Knops weten.

Pechtold zal zich de komende weken buigen over het project en vervolgens een advies uitbrengen. Over de verbouwing van het Binnenhof is nogal wat commotie ontstaan. Meerdere partijen zijn bang dat de renovatie financieel uit de hand gaat lopen.

Te veel architecten

Als procesvoorzitter moet Pechtold kijken waar het beter kan. Zo heerst in de Tweede Kamer ook onvrede over de communicatie met de eigenaar van het Binnenhof, het Rijksvastgoedbedrijf van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het project is nu begroot op zo'n half miljard euro. Ook zouden er te veel architecten bij het project zijn betrokken. De Kamer wil graag een 'sobere en doelmatige' aanpak. Felle kritiek was er eerder op 'megalomane plannen', zoals een tropische kantoortuin.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met ministers die opstappen hoef je geen medelijden te hebben

Begin juli moet het advies van Pechtold binnen zijn. 

Kunst

Pechtold leidt sinds zijn vertrek uit de Tweede Kamer een commissie die onderzoekt of Nederlandse kunstschatten wel voldoende worden beschermd en niet te snel worden verkocht aan het buitenland. Ook krijgt hij nog wachtgeld.

De renovatie moet midden volgend jaar beginnen. De Tweede Kamer verkast voor zeker vijf jaar naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore