Niet meer buitengesloten

Regering wil tolk bij crisissituatie: 'Zo veel mogelijk mensen bereiken'

12 juni 2019 19:40 Aangepast: 12 juni 2019 19:50
Caroline voelde zich tijdens de aanslag in Utrecht buitengesloten. Beeld © RTL Nieuws

Het kabinet wil de communicatie met de bevolking tijdens crisissituaties verbeteren. Daarvoor moeten onder meer gebarentolken ingezet worden zodat slechthorenden beter worden ingelicht.

Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) de Tweede Kamer toegezegd. "Het is belangrijk dat tijdens crisissituaties zo veel mogelijk mensen worden bereikt", zei hij. "We gaan kijken hoe we de crisiscommunicatie voor kwetsbare groepen, waaronder doven en slechthorenden, kunnen verbeteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doven misten informatie bij schietpartij Utrecht: 'Voelde me echt buitengesloten'

Doven onzeker en bang

De Kamer had hierom gevraagd, omdat de informatie over de aanslag in Utrecht voor veel doven en slechthorenden niet te volgen was. Dat maakte menig dove onzeker en bang. Bij de aanslag vielen vier doden.

"Ik begreep er helemaal niets van", zei Caroline Smits na de aanslag. Ze was aan het werk toen de aanslag plaatsvond. "We hebben gelijk het nieuws aangezet", zei ze tegen RTL Nieuws. "We zaten er middenin en ik wist niets van wat er aan de hand was. Informatie is niet toegankelijk. Mensen praten wel, maar ik kan niks volgen. Ik voel me dan echt buitengesloten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore