Arm in een rijk land

Bezorgdheid over financiële problemen modale inkomens: SP dient motie in

12 juni 2019 19:16
Archieffoto.

'Pijnlijk', 'ernstig' en 'zorgelijk': het zijn de reacties van de politiek op het onderzoek van RTL Nieuws waaruit bleek dat mensen met modale inkomens geregeld in de financiële problemen komen. De SP diende een motie in en vraagt de regering in actie te komen.

"De SP verzoekt de regering te onderzoeken waarom middeninkomens moeite hebben om rond te komen alsmede adequate maatregelen voor te stellen om de middeninkomens tegemoet te komen", schrijft Kamerlid Jasper van Dijk. 

Duizenden reacties

Na het publiceren van het onderzoek ontving RTL Nieuws duizenden reacties via mail, sociale media en via telefoon. De boodschap was duidelijk: mensen herkennen zich enorm in het verhaal.

Het kabinet reageert ook op het nieuws en stelt druk bezig te zijn met de lastenverlichting. Het bericht van gisteren was geen verrassing voor het CDA, 'maar daarom is het niet minder ernstig'. 

Oplossingen

Er zijn volgens de regering meerdere manieren waarop de middeninkomens het in de komende jaren beter krijgen. Via de sociale vlaktaks zouden de huishoudens minder belasting moeten gaan betalen, de kindopvangtoeslag wordt verhoogd, en ook komt er meer kinderbijslag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kom jij rond met weinig geld? Speel de game

Ook kijkt het kabinet 'hoe we de energierekening omlaag kunnen krijgen', zegt Steven van Weyenberg van D66. "En het is de hoogste tijd dat de lonen sneller gaan stijgen. Gelukkig lijkt dat nu echt te gaan gebeuren."

'Zorgelijk'

De ChristenUnie noemt het 'pijnlijk' dat mensen met een modaal inkomen kwetsbaar zijn. "Mede voor deze groep zijn we het kabinet ingegaan. Door kabinetsbeleid gaat deze groep er het meest op vooruit, maar de achterstand is nog niet gerepareerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Nederlanders met modaal inkomen worstelen om rond te komen

GroenLinks is onaangenaam verrast door het nieuws. "Het kan niet zo zijn dat mensen die hard werken, moeite hebben om rond te komen. De stijgende lasten zijn zorgelijk", zegt Wim-Jan Renkema namens de partij. "Daarom verzetten we ons tegen de btw-verhoging. We vinden dat het eigen risico moet worden afgeschaft. En we roepen het kabinet op om meer betaalbare woningen te realiseren."

'Werken moet lonen'

Minister Koolmees van Sociale Zaken zei gisteren al dat armoede ook boven de armoedegrens parten kan spelen. Hij zei in een reactie deze groep tegemoet te willen komen, door onder meer de inkomstenbelasting te verlagen.

"Dit jaar zijn de lasten al verlaagd en dat gebeurt ook komend jaar en in 2021. De kinderbijslag is verhoogd. En in 2020 komen meer mensen in aanmerking voor het kindgebonden budget. Het kabinet wil dat werken ook echt loont."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore