Ga naar de inhoud
Fout vlees

Minister grijpt in bij exportcontrole NVWA

Minister Carola Schouten. Beeld © ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw is geschrokken van het bericht dat NVWA-dierenartsen de export toestaan van ernstig zieke en kreupele dieren. "Dit mag absoluut niet", zegt ze in een reactie tegen RTL Nieuws. Ze neemt maatregelen en breidt een onderzoek uit naar de werkwijze van de dierenartsen. Het vervoeren van ernstig zieke dieren naar slachthuizen is verboden.

Uit gegevens van Belgische en Duitse autoriteiten blijkt dat dierenartsen van de NVWA tientallen keren per jaar exportvergunningen afgeven voor diertransporten met ernstig zieke dieren. Schouten is blij dat dit nu boven tafel komt, maar vraagt zich af hoe het kan. "Dat het toch gebeurt, terwijl duidelijk is dat het niet mag."

Onderzoek uitgebreid

Daarom breidt ze het onderzoek uit dat al naar de NVWA loopt. Het was ingesteld nadat misstanden aan het licht waren gekomen bij de keuring van dieren in slachthuizen in Noord-Nederland. Het bureau dat het onderzoek uitvoert (2Solve) gaat nu ook de situatie op de vijf zogeheten exportverzamelplaatsen bekijken.

Daarnaast wil de minister het 'vier-ogenprincipe' toepassen bij de verzamelplaatsen waar de dieren bij elkaar worden gebracht. "Dus niet dat één inspecteur kijkt wat er aan de hand is, maar dat ten minste twee inspecteurs een beeld hebben of die dieren vervoerd mogen worden."

Onnodig lijden

De minister benadrukt dat niet alleen de NVWA verantwoordelijk is voor het goed vervoeren van landbouwdieren. "Uiteindelijk zijn het de transporteurs en handelaren die ervoor moeten zorgen dat dieren niet onnodig lijden."

Dierenartsen
Lees ook:
Dierenartsen NVWA laten export ernstig zieke dieren naar slachthuizen in België en Duitsland toe