Tien waarschuwingen per jaar

Bij een weeralarm is het vooral code rood in Friesland en Groningen

07 juni 2019 15:08 Aangepast: 07 juni 2019 16:11
Langstrekkende onweer bij Kinderdijk. Beeld © Marijn Vlasblom

Het KNMI heeft sinds 2010 op 86 dagen een waarschuwing met code oranje of rood afgegeven. Vooral ijzel en onweer waren de boosdoeners. De provincies Friesland en Groningen waren het vaakst de klos.

Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws. De onderzoeksredactie bekeek daarvoor alle waarschuwingen met minimaal code oranje die het KNMI sinds 2010 gaf. In totaal gold er op 86 dagen zo'n waarschuwing. Op 15 dagen was er minimaal in één provincie sprake van code rood.

Redenen voor een waarschuwing

10 waarschuwingen per jaar

Gemiddeld worden er zo'n tien weerwaarschuwingen met code rood of oranje per jaar afgegeven. De voornaamste redenen hiervoor zijn ijzel en zware onweersbuien. Dat laatste gold bijvoorbeeld ook voor de drie dagen met code oranje van afgelopen week. 

Het is overigens ook niet vreemd dat juist in deze periode zoveel waarschuwingen worden afgekondigd. Juni en juli zijn samen met december en januari namelijk de populairste maanden voor weerextremen die leiden tot waarschuwingen van het KNMI. In de afgelopen jaren werd nog nooit een weeralarm afgegeven in april.

Waarschuwingen per maand sinds 2010

Alleen code rood en oranje zijn in het overzicht meegenomen.

Code rood in het Noorden

Als het KNMI code rood of oranje afgeeft is dat meestal voor een gedeelte van het land. Bij windstoten geldt de waarschuwing bijvoorbeeld vaak alleen in de kustprovincies en ook zware onweersbuien vallen niet altijd door het hele land. 

Wanneer je per provincie het aantal keren telt dat er een waarschuwing werd afgegeven dan komt het Noorden als meest extreem uit de bus. Van de 86 dagen dat er code oranje of rood werd afgegeven, was Groningen 49 keer de klos, 8 dagen gold zelfs code rood. Ook in Friesland was het relatief vaak raak de afgelopen jaren. Zeeland was met 34 dagen, waarvan 4 met code rood, het minst vaak aan de beurt.

Waar zijn de meeste weerwaarschuwingen?

Meer over weerwaarschuwingen

Wanneer wordt er een weerwaarschuwing gegeven door het KNMI? En wat moet je doen bij code oranje of rood? Op deze pagina geeft Buienradar uitleg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`