Ga naar de inhoud
Minderjarige verdachte

Doodstraf dreigt voor jongste politiek gevangene van Saoedi-Arabië

Murtaja Qureiris. Beeld © CNN

Murtaja Qureiris (18) krijgt mogelijk de doodstraf in Saoedi-Arabië. De jongen deed op zijn tiende mee aan protesten in het land en staat daarvoor nu terecht. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Murtaja deed tijdens de Arabische Lente in 2011 mee aan protesten in het oosten van Saoedi-Arabië. Hij fietste samen met een groep andere kinderen rond in een optocht en riep daarbij door een megafoon op tot betere mensenrechten in het land. 

Gearresteerd

Drie jaar later werd Murtaja gefilmd toen hij opnieuw deelnam aan een fietsprotest. Hij werd gearresteerd. 

Op dat moment was hij volgens CNN de jongste politieke gevangene in het land. Hij zat bijna vier jaar vast in afwachting van zijn proces. Vijf jaar later, nu Murtaja 18 jaar is, dreigt de doodstraf.

Terroristische groep

De jongen wordt verdacht van deelname aan een terroristische groep. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan geweld tijdens protesten. Ook zou hij geholpen hebben bij het maken van een molotovcocktail. Hij wordt niet verantwoordelijk gehouden voor iemands dood.

Murtaja heeft alles ontkend. Hij zegt dat zijn eerdere bekentenissen zijn afgelegd onder dwang, nadat hij was gemarteld.

Optreden
Lees ook:
Optreden in Saoedi-Arabië, moet Tiësto dat doen? 'Laat je niet gebruiken'

Doodstraf. 

Volgens CNN zal de aanklager waarschijnlijk gaan voor de zwaarste vorm van executie: kruisiging of vierendeling. Emeritus hoogleraar Islamologie Fred Leemhuis acht de kans groot dat Murtaja de doodstraf krijgt. "In Saoedi-Arabië worden doodstraffen heel veel uitgevoerd, ook publiekelijk", zegt Leemhuis.

Als het land Murtaja's veroordeelt tot de doodstraf, is hij de derde persoon die dit jaar die de doodstraf krijgt voor misdaden gepleegd onder de 18 jaar.

Volgens Leemhuis gebeuren veroordelingen voor zulke jonge kinderen veel vaker. "Ze houden een andere grens aan voor wanneer je volwassen bent, bijvoorbeeld het moment dat je in de puberteit komt als tiener." 

Saoedische
Lees ook:
Saoedische zussen willen naar Nederland: 'Ze kunnen ons hier vermoorden'

Sjiiet

Het is volgens hem goed mogelijk dat de dood van Murtaja als gruwelijk voorbeeld moet dienen voor de rest van het land en dan met name de sjiieten. Murtaja behoort zelf namelijk tot de sjiitische moslimminderheid van het land. De staatsgodsdienst is de soennitische stroming.

"De sjiieten zijn tegen het bewind van het land, dus dat Murtaja een sjiiet is, speelt zeker mee in zijn proces.", legt Leemhuis uit.

Spanningen

Leemhuis denkt dat de gespannen situatie tussen Saoedi-Arabië en Iran ook een rol zou kunnen spelen in dit proces. Er waren de laatste maanden een paar aanvaringen tussen de twee landen.

"Op dit moment staat alles op scherp, maar de sjiieten in het noordoosten van Saoedi-Arabië voelen zich op het gebied van hun geloof nauwer verbonden met Iran dan met hun eigen land. Het is goed mogelijk dat de overheid met het proces van Murtaja een waarschuwing wil geven aan de sjiieten."

Spanning
Lees ook:
Spanning in Golfregio loopt op, Saoedi's roepen bondgenoten bijeen