Ga naar de inhoud
Genderclichés

Ballet niet voor jongens? 'Dodelijk vermoeiende gedachte'

De kinderen van Nicolette Kluijver tijdens een balletles. Beeld © Nicolette Kluijver

Een jongen op ballet of een meisje op boksen, niks mis mee, zou je denken. Toch worden kinderen nog vaak gepest met een sport of hobby die niet zou horen bij hun geslacht. "Het is bizar dat dat nog steeds zo is", zegt socioloog Margriet van Heesch van de Universiteit van Amsterdam.

Presentatrice Nicolette Kluijver plaatste een bericht op Instagram waarin ze schreef hoe haar 3-jarige zoon niet meer naar balletles durfde, omdat hij daarmee werd gepest. 

"Lieve ouders… vertel je kind vanavond voor het slapen gaan dat wat je doet of wie je bent niets uitmaakt als je maar gelukkig bent!", schrijft ze bij de foto van haar kinderen in de balletzaal.

Diepgewortelde clichés

Van Heesch vindt het 'dodelijk vermoeiend' dat zulk pestgedrag over genderclichés nog steeds bestaat. Toch is het ook niet 1, 2, 3 op te lossen, want de clichés zijn diepgeworteld in de maatschappij. 

"Kinderen imiteren uiteindelijk ook maar gewoon gedrag van anderen, van elkaar, van hun ouders en van wat ze horen om zich heen. Daar zien ze die rolbevestigende clichés dat een jongen geen ballet zou horen te doen", zegt ze. Die clichés zijn al eeuwenoud. "Vrouwen zijn gemaakt om kinderen op de aarde te zetten en mannen om oorlog te voeren."

Als
Lees ook:
Als je kind van acht zichzelf lelijk vindt: 'Raak niet in paniek en praat erover'

Veranderen is lastig

Om echt iets te veranderen, moet er volgens Van Heesch veel breder worden nagedacht over stereotypering van mannen en vrouwen in de maatschappij. "Wanneer komen vrouwen op tv? Waar mogen ze dan over praten? Daar moet over worden nagedacht om écht iets te veranderen."

Bij sommige sporten lijken de taboes al enigszins doorbroken. Denk aan voetbal. Dat is tegenwoordig echt niet meer alleen voor jongens. "Maar waarom noemen we het in godsnaam 'vrouwenvoetbal' en niet gewoon 'voetbal'?, zegt Van Heesch. "Bij dit soort dingen moet je je afvragen waarom we het voor lief nemen, anders verandert er niets."

Professioneel danser Jorrit Ruijs werd ook gepest:

Ook professioneel danser Jorrit Ruijs plaatste een reactie onder de foto van Kluijver. "Ik heb jaren klassiek ballet gedaan en heb er ‘letterlijk’ elke dag profijt van! Ik heb ooit met Toer van Schayk gewerkt en hij zei: als je van je zoon een echte vent wil ‘maken’, moet je hem op ballet ‘doen’! Dat klopt. Dan ben je pas echt stoer! Ik vind jouw zoon nu al een held! Ik ga graag de volgende les met hem mee! 

Inmiddels danst Ruijs in musical De Lion King, maar toen hij als kind ballet koos als sport, werd hij ook gepest. "Ik was lange tijd de enige jongen op de balletschool." Op een gegeven moment werd het pesten zo erg, dat Ruijs wilde stoppen. "Toen ging mijn vader een les mee en ben ik uiteindelijk doorgegaan." Hij ergert zich aan het gedrag van sommige ouders. "Over andere jongens op ballet zeiden vaders weleens: 'als hij ouder is, gaat hij wel voetballen hoor', dat zeg je toch niet?" Hij begrijpt niet hoe er nog steeds zoveel clichés bestaan over dansende jongens.

Twee jongens

Bij balletschool Class Ballet in Amersfoort staan op dit moment twee jongens ingeschreven, tegenover 150 meisjes. Eigenaresse Tatiana Shevtsova vindt het erg jammer dat er niet meer jongens komen. "Veel vaders denken dat ballet niets is voor hun zoon. Als de zoon het dan wil, doen de vaders er lacherig over", zegt Shevtsova. "Dan lach je dus min of meer je eigen kind uit. Balletjongens zijn niet slap. Ze zijn enorm sterk. Ik zeg altijd: balletjongens moeten met één arm de meisjes naar de hemel tillen."

Ze hoort vaak hoe ouders lacherig doen over meisjes die voetballen of jongens die balletten. "Ouders hebben het niet eens in de gaten. Het is grappig bedoeld, maar eigenlijk is het discriminatie."

Mannengrap
Lees ook:
Mannengrap of aanranding? Rechter buigt zich over pesterijen bij defensie

Kies een voorbeeld

Voor ouders die in hetzelfde schuitje zitten als Nicolette Kluijver heeft opvoedkundige Marga Schiet een paar tips. "Neem je zoon eens mee naar de film Billy Elliot, waarin een jonge jongen kiest voor ballet in plaats van boxen en uitgroeit tot een ster." Wat ook kan is samen een musical of balletvoorstelling bekijken. 'daarin zitten ontzettend veel dansende mannen'.

Wat absoluut niet werkt, is je kind dwingen om door te gaan met de hobby of sport tegen zijn of haar zin. "Een keer meegaan zou wel kunnen helpen, dan geef je je kind het gevoel dat je voor hem of haar opkomt."

Veel ouders herkennen zich in het bericht van Nicolette Kluijver

De post op Instagram kreeg duizenden likes en honderden reacties. 

"Onze zoon zit op ballet en word daar zo gelukkig van dat hij zelfs volgend jaar naar de nationale balletschool gaat", schrijft Christa Kis als reactie op het bericht. "Mijn zoon heeft jaren ballet gedaan en werd er ook mee gepest. Hij is even gestopt, maar kreeg het later als vak tijdens de opleiding en daar deed iedereen mee", schrijft Tanja Barelds onder de foto. 

Zij zijn gek, niet jij

Uiteindelijk moet het kind volgens Schiet leren dat de pesters gek zijn en niet het kind zelf. “Zeg tegen je kind: als andere kinderen iets gek vinden, dan ligt dat niet aan jou, maar aan die andere kinderen.” 

Dat zal natuurlijk niet meteen werken en hangt ook af van de leeftijd van het kind, maar als je het van jongs af aan herhaalt, zal het volgens Schiet uiteindelijk helpen. "Je wil dat je kind tegen de andere kinderen kan zeggen: jammer dat jullie het gek vinden, maar ik vind het leuk dus ik ga ermee door."

De 6-jarige Danique werd 'Dumbo' genoemd om haar flaporen

01:42
Ze onderging een speciale flapoorcorrectie en wordt sindsdien niet meer gepest.