Nieuw vaccin

Uitroeiing van polio binnen handbereik door medische doorbraak

05 juni 2019 16:31 Aangepast: 05 juni 2019 16:40
Een Pakistaans kind krijgt het polio-vaccin oraal toegediend. Beeld © AFP

Een nieuw vaccin tegen polio brengt wereldwijde uitroeiing van de ziekte een stapje dichterbij. "Binnen tien tot vijftien jaar komt polio nergens meer voor", zegt poliospecialist Erwin Duizer van het RIVM.

Twee jaar lang zaten dertig proefpersonen in België in quarantaine om het nieuwe vaccin te testen. Ze woonden in een speciaal containerdorp. De resultaten van het onderzoek komen nu naar buiten en zijn hoopvol.

Bijna uitgeroeid

Polio, ook wel kinderverlamming, is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Besmetting kan leiden tot verlamming en soms zelfs overlijden. 

Op dit moment komt polio alleen nog voor in Afghanistan en Pakistan. In Nigeria komt het ook al twee jaar niet meer voor, maar om te kunnen zeggen dat de ziekte volledig is uitgeroeid, moet het virus drie jaar afwezig zijn. Om polio overal volledig uit te roeien, moet de vaccinatiegraad in Afghanistan en Pakistan omhoog, maar wat ook helpt, is een nieuw vaccin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderrechtenorganisatie: maak mazelenprik verplicht

Viruscellen

In Nederland krijgen de meeste kinderen een inenting tegen polio. Dat krijgen ze in vorm van het dktp-vaccin, dat is een combinatievaccin, met daarin dode polio-cellen. In andere landen, bijvoorbeeld in Afrika, wordt een ander vaccin gebruikt, met daarin niet dode, maar levende polio-cellen. Dat vaccin wordt niet ingespoten met een prik, maar via de mond in de vorm van druppels toegediend.

De reden dat er in onder ander Afrika een ander, oraal, vaccin wordt gebruikt, is geld. Het vaccin met de levende viruscellen, het OPV-vaccin, kost volgens Duizer ongeveer een tiende van het vaccin dat we in Nederland gebruiken, het IPV-vaccin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zieke Geuko (6) onderweg naar de VS: 'Hij heeft dit zo verdiend'

Minder risico

Voor het OPV-vaccin komt dus nu mogelijk een nieuwe variant op de markt. Het vaccin zoals deze nu wordt gebruikt, heeft namelijk een risico. "In één op de één miljoen vaccinaties veroorzaakt het namelijk zelf polio en in streken met een lage vaccinatiegraad kan het mutaties ondergaan, waardoor het vaccin-virus opnieuw ziekmakend kan worden", zegt professor Pierre van Damme van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties tegen Belgisch dagblad De Standaard.

Volgens hem is het aantal polio-uitbraken als gevolg van zo'n vaccinatie licht toegenomen. Het vaccin dat nu getest is in België, is een stuk veiliger en dus van noodzaak om polio overal volledig te kunnen uitroeien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderopvang met 50 locaties weigert ongevaccineerde kinderen

Epidemie voorkomen

Hoewel polio in Nederland al is uitgeroeid, lopen we volgens Hans van Vliet, hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma nog altijd risico. "In Nederland hebben we de biblebelt, waar veel minder wordt gevaccineerd. Als iemand in Nederland besmet raakt met polio, krijg je vrijwel zeker een epidemie."

De laatste polio-epidemie was in 1992-1993. Toen was het ook voornamelijk onder mensen die zich om religieuze redenen niet hadden laten vaccineren. "Dat wij sindsdien geen epidemie meer hebben gehad, is omdat polio wereldwijd veel minder voorkomt, waardoor we minder risico lopen."

Vijf feiten en fabels over vaccineren

Over vaccinaties doen veel fabels de ronde. Je zou er bijvoorbeeld autisme van kunnen krijgen.Wij zetten een aantal fabels op een rij.

Volledig uitgeroeid

De deadline om polio uit te roeien was eigenlijk 2000. Dat die deadline gemist is, heeft te maken met oorlogen en conflicten in Syrië, Afghanistan en Pakistan. "Het is nog steeds lastig om het hele land gevaccineerd te krijgen", zegt Duizer.

In Afghanistan en Pakistan komt nu alleen polio type 1 nog voor. Er zijn in totaal drie typen polio. Type 2 is overal al uitgeroeid en type drie is voor het laatst gezien twee jaar geleden in Nigeria.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore