Leeg je bakjes

Weinig wind, en dus worden de muggen massaal actief

04 juni 2019 22:01 Aangepast: 05 juni 2019 06:10
Archieffoto. Beeld © ANP

Muggen. De grootste (nachtelijke) vijand van veel mensen. Nu de temperatuur stijgt en de dagen langer worden, zijn het er steeds meer. En dat wordt alleen maar erger.

Want een blik op de muggenradar van Buienradar zegt genoeg. De hele week moeten we rekening houden met actieve muggen, met woensdag als uitschieter: bijna overal in ons land wordt de activiteit van de muggen ingeschaald op een score van 8 of 9. Het maximum is 10.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nu weten we het zeker: muggen haten Deet en proeven dat met hun pootjes

Broedplaatsen door regen

Belangrijk om te weten is dat een hoge score op de muggenradar geen gigantische muggenplaag hoeft te betekenen. "Het seizoen van de muggen is net begonnen, de populatie is nog niet maximaal. Dat is in augustus en september vaak pas het geval", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit, en initiatiefnemer van het muggenradar onderzoek

Hoe het komt dat de muggenradar rood uitslaat? Hogere temperaturen, weinig wind en tijdelijk weinig regen. "Regen is goed voor de broedplaatsen van muggen, maar op de korte termijn worden ze er wel minder actief van omdat er dan regendruppels op ze vallen."

Miljarden muggen zwermen boven de Afsluitdijk:

Het waren dansmuggen, een maand geleden. Die steken niet, maar vervelend was het wel.

Bakjes legen

Hoog tijd dus om je ramen te barricaderen met horren, jezelf in te sproeien met deet of om een ventilator op jezelf te richten tijdens de nacht. Maar nog beter is het als we met z'n allen vaker het stilstaande water in bakjes op onze balkons en in onze tuinen zouden legen. Dat zijn namelijk de plekken waar de muggen zichzelf voortplanten.

"De muggenplaag creëren wij zelf", zegt Van Vliet. "Afvalemmers, niet afgedekte regentonnen, daar zitten de muggen, want daar zitten voor hen geen natuurlijke vijanden in. De dichtheid van muggen wordt echt veroorzaakt door het water op kunstmatige plekken, niet in de natuur."

Nieuwe soorten

Van Vliet kan niet zeggen of er over de jaren heen steeds meer muggen komen, die informatie is er niet.

Wel is duidelijk dat steeds meer soorten muggen makkelijker in ons land blijven door de stijgende temperatuur. Soms komen ze via toeristenverkeer, soms via transport van bijvoorbeeld autobanden. "De omstandigheden zijn hier al geschikt voor voortplanting. Dat is wel zorgwekkend."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore