Engels onderzoek

Slecht zelfbeeld door te 'perfecte mensen' in reality-tv-programma's

03 juni 2019 16:21 Aangepast: 03 juni 2019 17:12
Deelnemers van tv-programma Temptation Island. Beeld © RTL

Reality-tv-programma's kunnen zorgen voor een slecht zelfbeeld bij jongeren, blijkt uit een groot Engels onderzoek. In dat onderzoek gaf 1 op de 4 aan een negatief lichaamsbeeld te hebben als gevolg van tv-programma's waaraan 'te perfecte' mensen meedoen.

"In ons onderzoek zegt een groot aantal jonge mensen dat reality-tv een negatieve invloed heeft op hoe zij zich voelen over hun lichaam. Zorgen over het uiterlijk worden gelinkt aan angst, depressie, schaamte en gevoelens van walging", zegt onderzoeker Antonis Kousoulis van de Mental Health Foundation, de organisatie die het onderzoek uitvoerde onder 4505 Britten tussen de 18 en 24 jaar.

Ook in Nederland worden reality-tv-programma's uitgezonden waarin vrijwel alle kandidaten een goed lichaam, mooi haar en een mooi gebit hebben. Of dat erg is? Dat is een lastige discussie vindt psycholoog Toon Kuppens van de Rijksuniversiteit in Groningen. "Je zou je onzeker kunnen voelen door het zien van al die perfecte lichamen, maar bij wie ligt de verantwoordelijkheid daarvoor?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Temptation Island te ordinair? Dit is waarom je toch moet kijken

Wie is verantwoordelijk

Volgens hem in ieder geval deels bij de programmamakers. Die zouden volgens hem best wat meer 'normale' mensen mogen laten zien. In Engeland wordt nu bijvoorbeeld opgeroepen om plus size-mensen mee te laten doen aan tv-programma Love Island.

Psycholoog Robert Haringsma denkt niet dat dat een oplossing is. "Dan zou je elk soort mens moeten vertegenwoordigen en dat is problematisch. Ik stotter, moeten er dan ook stotteraars in Love Island? Om een stabiele eigenwaarde te krijgen, moet je ernaar toewerken dat je er oké mee bent dat er mensen zijn die knapper, beter of succesvoller zijn dan jij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kim Kötter klaar met alle kritiek over lichaam

Vergelijken

Stoppen met vergelijken is daarbij het belangrijkst, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vergelijken zit volgens Kuppens namelijk in onze aard. "We zijn niet anders gewend dan in groepen te leven, je groeit op in een familie, werkt in groepen. Vergelijken kan helpen om je beter over jezelf te voelen. We bepalen wie we zijn door te kijken naar anderen." Dat vergelijken is volgens hem met de komst van sociale media veranderd. "We worden nu meer geconfronteerd met hoe anderen eruit zien dan twintig jaar geleden."

Haringsma coacht dagelijks mensen die worstelen met een laag zelfbeeld. Als tip geeft hij ze mee om niet alles als een wedstrijd te zien. "Je eigenwaarde zou niet moeten afhangen van wat je presteert. Je bent niet wat je kunt of hebt. Je wordt er een stuk meer ontspannen van als je jezelf onvoorwaardelijk kunt accepteren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore