'Pieken en dalen'

GroenLinks-Kamerlid Özdil uit fractie gezet na 'vertrouwensbreuk'

28 mei 2019 22:55 Aangepast: 29 mei 2019 06:36
Zihni Özdil. Beeld © ANP

Zihni Özdil vertrekt als Tweede Kamerlid namens GroenLinks. Partijleider Jesse Klaver zei vanavond, net als de rest van de fractie, het vertrouwen in Özdil op na een 'vertrouwensbreuk'. Özdil zelf had graag willen aanblijven, zegt hij in een reactie tegen RTL Nieuws, al heeft hij ook kritiek op de gang van zaken in de fractie. "Het is alle ballen op Jesse."

"Een piek is dat voor GroenLinks het leenstelsel niet langer in steen gebeiteld is. Een dal is dat dat ook tot een vertrouwensbreuk heeft geleid. Daarom neem ik afscheid van de fractie. Mijn zetel behoort toe aan de partij aan wie ik veel te danken heb en geef ik dan ook terug", vervolgt Özdil zijn bericht.

In een reactie laat Klaver weten dat er 'iets grondig mis is gegaan'. "Dat vinden we enorm spijtig", schrijft KIaver. "Zihni is een creatief denker, iemand met veel talent, maar als Kamerlid kwam hij in de knoop. We hebben ons uiterste best gedaan hem te ondersteunen en bij de fractie te behouden. Dat is niet gelukt en daar balen wij van."

Afspraken geschonden

De directe aanleiding van de vertrouwensbreuk is een interview dat Özdil twee weken geleden gaf aan dagblad Trouw. Daarin nam hij afstand van het leenstelsel voor studenten.

Het interview baarde opzien in de fractie. Zelfs zijn eigen woordvoerder wist niet dat het eraan zat te komen. Na druk vanuit de rest van de partij trok ook GroenLinks-voorman Klaver zijn steun voor het leenstelsel in. "We gaan nadenken over een beter stelsel", schreef hij toen aan de leden.

Volgens Klaver is het interview echter niet de reden voor de vertrouwensbreuk. "We hebben lang geprobeerd met Zihni afspraken te maken over het verbeteren van zijn functioneren.

Maar hij bleef afspraken keer op keer schenden, schond de onderlinge vertrouwelijkheid en vertoonde ontoelaatbaar gedrag waardoor collega’s zich niet meer veilig voelden. Deze week bleek Zihni een intern gesprek met een collega heimelijk op te hebben genomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GroenLinks wil af van zelfbedacht leenstelsel: 'Beter ten halve gekeerd'

Te weinig ondersteuning

Özdil zelf zegt tegen RTL Nieuws dat hij graag was aangebleven. "Als GroenLinks-Kamerlid zonder last en ruggespraak. Maar de fractieleiding wilde dat ik me vast zou leggen op een toekomstig leenstelsel. Dat weigerde ik. Dat liep hoog op."

Özdil zat zijn ongemak vooral bij het gebrek aan ondersteuning dat hij kreeg - een gevoel dat volgens hem breed wordt gedeeld in de fractie. "Het is alle ballen op Jesse. Er is onvoldoende ondersteuning voor de overige Kamerleden en geen ruimte voor initiatieven. Die dwangbuis was voor mij al maanden ongemakkelijk", zegt Özdil tegen RTL Nieuws.

Eind vorig jaar was Özdil al een paar weken uit de running. Hij had zich ziek gemeld. "Hij kon het niet aan", klinkt het daar nu over vanuit zijn fractie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore