Nog twee jaar

Angela Merkel is bereid ambtstermijn af te maken

28 mei 2019 22:08
Beeld © EPA

Bondskanselier Angela Merkel blijft tot in het jaar 2021 in haar functie. "Ik ben bereid tot het eind van mijn ambtstermijn door te gaan. Dat heb ik mensen ook beloofd", zegt Merkel in een interview met de Amerikaanse zender CNN.

In Duitsland wordt al maanden gespeculeerd over een eerder vertrek van Merkel als bondskanselier. Na de nederlaag van de christendemocraten in de Europese Verkiezingen afgelopen zondag nam de kritiek op Merkel binnen het CDU, haar partij, toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hackers zetten gegevens Duitse politici online

Nog niet klaar

In het interview vroeg journaliste Christiane Amanpour van CNN aan Merkel of ze moe was en zich een 'wrak' voelde. Daarop antwoordde Merkel dat 'als ze geen zin zou hebben gehad in een beetje praten over politiek' het vraaggesprek zeker niet was doorgegaan.

"Je moet daar elke dag weer plezier aan beleven. Het is een vereiste altijd benieuwd te zijn wat mensen beweegt. Dat ben ik. Je ontmoet steeds weer nieuwe, fascinerende mensen. Dat is voor mij de belangrijkste krachtbron voor politiek", zei Merkel.

Geïnspireerd door Máxima

Amanpour vroeg Merke ook of zij zichzelf als feminist beschouwt. Daarop antwoordde Merkel dat ze zich daarvoor heeft laten inspireren door koningin Máxima.

"Zij zei tegen mij dat gelijkheid betekent dat vrouwen overal dezelfde rechten hebben, van politiek tot media, tot het bedrijfsleven. Dat moet ons doel zijn en daar zijn we nog niet. Voor veel meiden ben ik blijkbaar een rolmodel geworden tijdens mijn tijd als bondskanselier", voegde Merkel toe. "We hebben meer vrouwen nodig in zulke posities en dat betekent dat mannen hun manier van leven zullen moeten veranderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gingen de verkiezingen in andere landen: onze correspondenten over de uitslagen

Winst voor de Groenen

In Duitsland hebben de Groenen een enorme winst behaald bij de afgelopen verkiezingen. De partij van Merkel blijft nog steeds de grootste, maar kreeg wel een tik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`