Criminele activiteiten

Rechter verbiedt Hells Angels: heeft zo'n verbod zin?

29 mei 2019 10:49 Aangepast: 29 mei 2019 12:09
Demonstratie van Hells Angels in Duitsland, na het verbod op het dragen van de clubkleding in het openbaar. Beeld © EPA

Motorclub Hells Angels wordt verboden, heeft de rechter geoordeeld. Eerder verbood de rechtbank al de clubs Bandidos, Satudarah en Catervarius omdat ze in verband worden gebracht met criminele activiteiten. Maar heeft zo'n verbod wel het gewenste effect?

Berend Roorda, universitair docent aan de rechtenfaculteit van Rijksuniversiteit Groningen, deed onderzoek hiernaar. Voor de politie bestudeerde hij de gevolgen van het verbod op motorbendes. Zijn oordeel luidt: de wet die het voortzetten van motorbendes verbiedt, is veel te vaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Rechter verbiedt ook motorclub Satudarah

Jasje met logo

Zo kunnen gemeenten leden niet zomaar dwingen om hun jasje met logo uit te trekken. En kunnen oud-leden zo weer een nieuwe club oprichten. Dat deed bijvoorbeeld voormalig kopstuk van motorclub Hells Angels, Lysander de R. Vandaag werd bekend dat hij vanuit de gevangenis een nieuwe motorclub heeft opgezet: de MC Hardliners.

Volgens Roorda moeten de gevolgen van een verbod scherper in de wet geformuleerd worden. In Frankrijk en Duitsland gebeurt dat beter, vindt hij. "In Nederland zijn we nu afhankelijk van hoe de rechter het verbod om een motorbende voort te zetten interpreteert en tot nu toe is de rechter vrij restrictief geweest. Het moet volgens de wetsgeschiedenis bovendien gaan om gedragingen die aanleiding hebben gegeven voor een verbod op de motorbende. Het dragen van de motorclublogo's of het oprichten van een vervangende organisatie valt daar niet onder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Leden Satudarah kunnen jasjes voorlopig aanhouden'

Onherroepelijk

Daarnaast is het zo dat zolang het oordeel van de rechtbank niet onherroepelijk is, het verbod geen strafbare gedragingen oplevert. Ook dat moet veranderen, vindt Roorda. Want er gaan vaak jaren overheen voordat er geen hoger beroep en cassatieberoep meer loopt.

Volgens de onderzoeker worstelen de politie en gemeenten met de vraag wat een verbod precies inhoudt. "Ze kunnen weinig actie ondernemen op basis van het motorbendeverbod", zegt Roorda. Zo mogen gemeenten leden niet verbieden om in hun hesje met motorclublogo een kroeg binnen te lopen en ook mogen zij niet zomaar een clubhuis sluiten. "Een verbod op het dragen van bepaalde symbolen valt onder de vrijheid van meningsuiting en kan volgens onze Grondwet dan ook niet zomaar worden verboden."

Uitdaging

Volgens de onderzoeker ligt daar de uitdaging. "Ons onderzoek moet niet gezien worden als aanval. We proberen juist mee te denken in het belang van het Openbaar Ministerie, politie en gemeenten. De gevolgen van een verbod moeten daarom veel duidelijker in de wet worden vastgelegd."

Hoe staat het met het verbieden van motorbendes?

Bandidos: Helemaal verboden door de rechtbank, daarna deels teruggedraaid door het gerechtshof. De Nederlandse afdeling van motorclub Bandidos blijft verboden, maar de lokale chapters mogen wel blijven bestaan. De zaak moet nog dienen bij de Hoge Raad.

Satudarah: Helemaal verboden door de rechtbank. Half juni wordt uitspraak gerechtshof verwacht. In Duitsland is Satudarah volledig verboden

No Surrender: Totaalverbod gevraagd door het OM, maar nog geen uitspraak van de rechtbank.

Catervarius: Onherroepelijk verboden, ook omdat er geen appèl tegen het verbod door de rechtbank Den Haag is ingesteld.

Hells Angels: Totaalverbod gevraagd. Tien jaar geleden probeerde het OM ook om Hells Angels te verbieden, dat verzoek werd toen afgewezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore